Zware plafondplaat valt in collegezaal

De zalen onder de bogen van het Harmoniecomplex zijn tijdelijk gesloten. In een zaal is een zware houten plafondplaat naar beneden gekomen, in een andere is asbest aangetroffen.
Door Menno van der Meer

Donderdagochtend trof een schoonmaker rond kwart voor negen de gevallen plaat aan in zaal 1314.0026, toen studenten al binnendruppelden voor het eerste college van de dag. Het nieuws bereikte facility manager Rein van den Bos, die de zaal meteen ontruimde.

‘Als je die op je hoofd krijgt, daar moet je niet aan denken’, zegt Van den Bos. De plaat weegt tien tot vijftien kilo, is ongeveer een vierkante meter groot en heeft een val van zo’n vijf meter gemaakt.

‘Gelukkig was het ’s nachts. We hebben meteen alle colleges verplaatst. Het risico dat dit nog een keer gebeurt, is heel klein. Uiteraard gaan we de boel wel grondig inspecteren, want de veiligheid van werknemers en studenten gaat voor alles.’

In de zalen van gebouwdeel 1314 gaan vanaf dinsdag bouwvakkers de steigers op om alle plafondplaten van hetzelfde type te onderzoeken en eventueel te restaureren.

Asbest

De andere collegezaal onder de bogen (1314.0014) is om een andere reden tijdelijk ook niet in gebruik. In de kruipruimte van het lokaal, waar convectorputten voor de verwarming zorgen, is plaatmateriaal met asbest gevonden.

‘Dat haalt een gespecialiseerd bedrijf op een veilige manier weg en het lokaal wordt volledig gereinigd’, zegt Van den Bos. Er is volgens hem geen risico voor de gezondheid geweest.

Als het asbesthoudend materiaal is verwijderd uit de putten onder lokaal 0014 en als de plafondplaten in de lokalen 0014, 0026 en in de studieruimtes veilig zijn bevonden, worden de zalen weer in gebruik genomen.

Het streven is om volgende week weer colleges te geven in 0014 en 0026. De studiezalen erboven moeten volledig begaanbaar zijn voor de start van de tentamenperiode in januari. Nu zijn slechts de delen zonder de gevaarlijke plafondplaten begaanbaar. Het gebied dat niet mag worden gebruikt, is afgezet met lint.

05 December 2017