Zo maak je een succes van je studietijd

Moi eerstejaars,
Hier begint ie: de mooiste tijd van je leven. Een periode waarin je vrienden voor het leven maakt, experimenteert, geniet van je vrijheid en enorm op je bek gaat. Niet zo’n zin in dat laatste? Student-redacteuren van UKrant geven wijze raad zodat jij kunt leren van hun fouten.

Leer koken, dat scheelt heel wat thuisbezorgde kilo’s

Joas de Jong, vierdejaars, bachelor geschiedenis

Je bent hier gekomen voor je studie. Maar het is minstens zo belangrijk een leven om die studie heen te bouwen, is mijn ervaring. Wees niet bang om daar de tijd voor te nemen. Ik begin nu aan het vierde jaar van mijn bachelor geschiedenis. De eerste twee jaar heb ik al mijn punten gehaald, terwijl ik daarnaast nog commissies deed bij de studievereniging. Daarna ontdekte ik dat er nog een wereld buiten geschiedenis bestaat. Over een paar jaar kom je met honderden anderen op de arbeidsmarkt; dan is het belangrijk dat je je kunt onderscheiden en weet wat je aan jezelf hebt.

Vrienden maken gaat vrij vlot aan het begin van je studententijd. Bij de meeste gezelligheidsverenigingen vorm je een jaarclub, waarmee je elke woensdagavond eet en zuipt. Maar Groningen heeft veel meer mogelijkheden. Sport, theater, politiek, muziek: vind wat bij je past en spring in het diepe. In de KEI-week staan alle deuren voor je open, dus grijp die kans om bij alles wat je trekt langs te gaan. Wie weet word je wel verrast!

Het gebrek aan zekerheid kan heel beangstigend zijn

Misschien ga je wel voor het eerst zelfstandig wonen. Dan zul je zelf moeten zorgen dat je kamer een beetje leefbaar blijft en dat er iets fatsoenlijks op tafel komt. Leer gelijk lekker en efficiënt koken, dat scheelt heel wat thuisbezorgde kilo’s en ook nog eens bakken met geld. Zelf ben ik in een jaar tijd van kant-en-klare bonenschotels naar gevarieerde, gezonde maaltijden gegaan – en koken bleek nog leuk te zijn ook.

De komende jaren zul je jezelf pas echt leren kennen. Het is een tijd waarin het je vrij staat te genieten en te experimenteren; je levenspad staat nog niet vast. Dat gebrek aan zekerheid kan ook heel beangstigend zijn, maar de RUG biedt ondersteuning in de vorm van studieadviseurs en studentpsychologen. Ook aan je vrienden kun je ook heel wat hebben. Het is verstandig om problemen op tijd aan te pakken, want elke dag dat je er onder lijdt is er een te veel.

Bovenal is je studententijd een periode waarin je de vrijheid hebt om je te ontwikkelen en om fouten te maken. Profiteer daarvan en je zult zien dat je zomaar glunderend op de trap van het Academiegebouw staat met je bul.

Ga samen studeren en foeter elkaar uit als het niet lukt

Jelmer Buit, zesdejaars, master journalistiek

Bier, meer bier en een beetje studeren. Menig student zal zich hierin herkennen. Ook ik. Al vijf jaar verken ik de Groningse kroegen en collegezalen. Vaak met een kater, maar altijd met goede herinneringen. Je studententijd is een kroniek die jij zelf schrijft, met de KEI-week als jubelende proloog.

De collegestof stroomde voor mij geregeld uit de tap. Maar de jaren van een student zijn ook uitdagend. De wip van boeken en bier is soms moeilijk in evenwicht te houden. Toch ben ik daarin geslaagd.

De wip van boeken en bier is soms moeilijk in evenwicht te houden

Hoe? Door te genieten. Natuurlijk moet er ook gestudeerd worden. En dat is niet altijd even leuk, laat staan genieten. Menig studieboek is wel eens door mijn kamer gezeild. Sluit je in deze periode niet op, maar stel je open voor de Groningse weelde. Leer haar mensen, kroegjes en straten kennen. Het studeren zal snel een stuk draaglijker zijn.

Of ga samen studeren. Foeter elkaar uit als het niet lukt. Je houdt er lange en hechte vriendschappen aan over, geloof me. Studeren is zo erg nog niet. Ik sprak ooit iemand die zijn studententijd vergeleek met een heerlijke burger. ‘Als die burger het studeren is, wat is er dan mis mee om die te bakken in een laagje bierbeslag?’

Dit is het moment, je lot ligt in jouw eigen handen

Edward Szekeres, international, master journalistiek

Het begint allemaal met “Hallo”.

Hoewel het moment nu nog ver weg lijkt, zullen uiteindelijk de lichten uitgaan en verandert de muziek in stilte. De KEI-week is voorbij. Op die katerige ochtend zal het misschien lijken alsof het leuke deel van je leven officieel ten einde is gekomen. Maar vrees niet, je kunt nog steeds je doel vinden wanneer het stof van het feest is neergedaald.

Praat met mensen, vraag waar ze naartoe gaan en ga met ze mee

Ja, je bent een vreemde in een nog vreemdere stad. Het regent, hoewel het augustus is. Schaamteloos jonge Nederlanders struikelen over de keien terwijl ze karren vol bier achter zich aan trekken naar een onbekende locatie. Zij gaan feesten en jij voelt je buitengesloten. Dit is het moment. Je lot ligt in jouw eigen handen. Praat met deze mensen, vraag ze waar ze naartoe gaan, ga met ze mee (gebruik zo nodig slinkse methodes) en je Groningse leven zou zomaar een onverwacht gelukkige wending kunnen nemen. Voor je het weet ben je budgetbiertjes aan het drinken met een gladgeschoren Dutchie die je de rest van het jaar zal inwijden in alles dat Nederlands is, in Groningen en daarbuiten.

Je kunt mensen ontmoeten, plekken zien en ervaringen opdoen die je je niet eens had kunnen voorstellen. En bier drinken is geen voorwaarde. Gebruik het natte weer in je voordeel en praat met mensen in cafés, de bibliotheek of waar de niet aflatende wind je ook maar naartoe blaast. Je hoeft alleen maar “Hallo” te zeggen.

Vergeet nooit dat er een leven is naast de universiteit

Valeska Schietinger, international, master journalistiek

Lieve KEI-lopers en nieuwelingen in Groningen,

Ik ben Valeska, 27, en ik heb net de master journalistiek afgerond.

Voor de meesten van jullie is dit niet alleen de eerste keer dat je meedoet aan de KEI-week, maar is het ook een nieuw hoofdstuk in jullie leven, dat begint in de geweldige stad Groningen.

Neem het aan van iemand die hier de afgelopen twee jaar heeft doorgebracht: je gaat de tijd van je leven hebben. Om je leven als kersverse student wat makkelijker te maken, heb ik wat tips voor je.

  • Probeer Nederlands te leren. Hoe moeilijk dat ook is, het zal je leven een stuk makkelijker maken. Het komt ook goed van pas als je probeert te begrijpen wat willekeurige mensen op fietsen tegen je roepen na je eerste bijna-fatale fietsongeluk (ja, bereid je maar voor, we hebben het allemaal meegemaakt).
  • Meld je aan voor activiteiten in je vrije tijd. Ik besloot om mezelf uit mijn comfort zone te dwingen door de improv comedy-cursussen van de USVA te doen. Je zult veel mensen ontmoeten die net zo bang zijn als jij om zichzelf voor gek te zetten – een uitstekende manier om een band met elkaar te krijgen.
  • Dit is het belangrijkste: vergeet nooit dat er een leven is naast de universiteit. Studeren in de bibliotheek is misschien hip, maar het kan niet op tegen een biertje drinken op een van de vele terrassen die Groningen telt.

Met dit in gedachten: veel geluk met je studie en de KEI-week. En ga naar de kinderboerderij in het Stadspark – de ezels zijn dol op knuffelen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties