‘Yantai’ gaat door, maar hoe?

Hoe staat het eigenlijk met de Chinees-Groningse samenwerkingsprojecten die de bètafaculteit op eigen houtje onderzoekt? Wat is de status van Yantai? De universiteitsraad vraagt er herhaaldelijk naar, maar hoort niets.
Door Thereza Langeler

Het RUG-bestuur was lang van plan om een branch campus te stichten in het Chinese Yantai, waar de faculteiten Ruimtelijke Wetenschappen (FRW) en Science and Engineering (FSE) onderwijs zouden verzorgen. Maar de universiteitsraad bleek daar in januari niet mee in te willen stemmen

Dat betekent niet dat er niets meer gebeurt rondom ‘Yantai’: bij FSE onderzoekt een speciaal programmateam of er andere, kleinschaliger mogelijkheden zijn tot samenwerking.

Double degree

‘Dat team is ooit opgericht om vanuit FSE alle zaken in Yantai in goede banen te leiden’, zegt Dirk-Jan Scheffers, adjunct-hoogleraar biologie en lid van de Personeelsfractie in de universiteitsraad. ‘Mocht de branch campus niet doorgaan zoals gepland, dan zouden de teamleden elders in de organisatie worden ingezet, was het idee.’

Maar het team bestaat nog steeds en verkent op verzoek van het RUG-bestuur samenwerkingsmogelijkheden tussen China en Groningen – bijvoorbeeld in de vorm van onderzoeksprojecten of double degree programmes. Bij zo’n programma werken universiteiten in verschillende landen samen aan één opleiding. Als student breng je een deel van je opleiding in het buitenland door, en je krijgt een gezamenlijk diploma van beide onderwijsinstellingen.

‘Hoe wordt het betaald?’

De Personeelsfractie vraagt al maanden om opheldering over het programmateam. ‘Wat doet dat team precies, wat is de toekomst ervan?’ somt Scheffers op. ‘En hoe wordt het betaald?’ Vooral dat laatste is niet onbelangrijk. De universiteitsraad heeft het recht om mee te beslissen over de begroting van de RUG – waar het bedragen boven de 500.000 euro betreft, althans.

‘De voorbereidende werkzaamheden voor de branch campus werden met privaat geld betaald. Nu zegt het college dat het werk van het team onder “reguliere activiteiten” valt – die dus met publieke middelen betaald worden. Maar we hebben daar nooit iets van op de begroting gezien, terwijl het heel goed zou kunnen dat we er wél instemmingsrecht op hebben.’

Daarom blijven Scheffers en zijn raadsgenoot Kristina Linke van de Wetenschapsfractie elke u-raadsvergadering weer vragen: Hoe staat het met dat Yantai-team, en met de kosten daarvan? Tot nog toe blijft het college van bestuur het antwoord schuldig.

Bijpraten

‘De termijn waarop we meer duidelijkheid krijgen, verschuift steeds’, zegt Scheffers. ‘Eerst zou dat nog vóór de zomer zijn. Toen werd het september. Nu zitten we in oktober en weten we nóg niet meer.’

De faculteitsraad van FSE is wel tevreden over de informatie van het faculteitsbestuur, zegt raadslid Bea Zand Scholten. ‘En ongeveer eens in het halfjaar vragen we Bart van de Laar, het hoofd van het projectteam, om ons bij te praten. Het laatste dat wij weten is dat het college van bestuur het team voorlopig blijft betalen. Er wordt nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn om double degrees op te zetten in Yantai, met ofwel de China Agricultural University ofwel een andere universiteit.’

Het team organiseert ook zogenaamde matchmaking seminars, weet Zand Scholten: een soort netwerkbijeenkomsten annex conferenties, waar Chinese en Groningse wetenschappers met elkaar in contact komen. In juni was er zo’n seminar over het omzetten van biomassa in brandstof, en deze winter is er één over voeding en gezondheid.

Planning

Van een termijn waarop het team de werkzaamheden afrondt, weet Zand Scholten niets. ‘Er kan pas een planning gemaakt worden als de Chinese minister van onderwijs toestemming geeft.’ Toestemming van de faculteitsraad is voor een joint degree in elk geval niet nodig, zegt Zand Scholten.

‘Dat is eerder ook niet gebeurd met dergelijke programma’s.’ Wel heeft decaan Jasper Knoester beloofd een gezamenlijk onderwijsprogramma, als dat er komt, met de faculteitsraad te bespreken.

‘Dat team doet gewoon z’n werk en dat nemen wij het natuurlijk niet kwalijk’, zegt Scheffers. Het is het gebrek aan communicatie dat steekt. ‘Er is een groep mensen voor wie Yantai nog steeds springlevend is. Maar hoe groot die groep is, is onduidelijk. Het lijkt er wéér op dat een heleboel mensen geen idee hebben wat er speelt.’

Geen antwoord

Net zoals een paar jaar geleden, bedoelt hij, toen er ook over de voorgenomen branch campus heel veel vragen leefden waar geen antwoord op kwam.

Wordt de universiteitsraad bewust in het duister gehouden? Zo ver wil Scheffers niet gaan. ‘Laat ik er dit over zeggen: Toen de campus niet doorging, hebben we nadrukkelijk gezegd dat de informatievoorziening in de toekomst beter moet. Maar ik heb niet het idee dat men daar veel mee doet.’

FSE-decaan Jasper Knoester was niet beschikbaar voor commentaar. Bart van de Laar van het programmateam wilde niet reageren. Daarvoor vindt hij het ‘te vroeg’, laat hij per mail weten.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties