advertentie

 

‘Wellbeing Week’ tegen stress

Stress, faalangst, depressie: studenten kampen met forse mentale problemen. De RUG besteedt daar speciale aandacht aan in de Wellbeing Week, met yoga, zwemmen en een cursus hoe-voorkom-ik-een-burnout.
Door Thereza Langeler / Illustratie kalle wolters

Het is de eerste keer dat de RUG een Wellbeing Week organiseert. Studentenpartij Lijst Calimero kwam in mei 2017 met het idee. ‘De vorige fractie wilde meer aandacht voor de mentale gezondheid van studenten’, verklaart Denise Mensonides, die dit jaar voor Calimero in de universiteitsraad zit.

Die aandacht is hard nodig, vindt ze. Onlangs bleek uit onderzoek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle dat bijna één op de vijf studenten kampt met zelfmoordgedachten. Eerder hield de Groninger Studentenbond een enquête onder Groningse studenten. Twee derde van hen gaf aan vaak gestrest te zijn.

Tot het randje

‘Ik denk dat een groot deel van de mentale gezondheid van studenten onderbelicht is. Het heeft nog steeds een stigma’, zegt Mensonides. ‘Ik denk dat studenten er onderling niet echt over praten. Je wil niet zwak zijn, je ziet mensen om je heen die gewoon alles aan lijken te kunnen, je pusht jezelf tot het randje. En daar ondervind je op een gegeven moment de problemen van.’

Met de Wellbeing Week hoopt de RUG die problemen aan te pakken. Op Nestor staan informatieve artikelen over bijvoorbeeld prestatiedruk en gezonde leefstijl. Van vandaag tot en met donderdag kunnen studenten kosteloos cursussen volgen bij de USVA en het Studenten Service Centrum (SSC).

Vrij zwemmen

De USVA-cursussen zijn van het kaliber ‘leuk ontspannen’, zegt Mensonides: tekenen, schilderen, yoga. Bij het SSC kunnen studenten terecht voor ‘inhoudelijke’ workshops over het voorkomen van een burn-out en het verminderen van stress. Ook sportcentrum ACLO doet mee. Daar kun je op bepaalde tijden vrij zwemmen.

De Wellbeing Week is nu nog een proef. Het is de bedoeling dat er vanaf volgend jaar ieder jaar in oktober een hele week aandacht is voor mentale gezondheid.

De pilot loopt in ieder geval naar tevredenheid, vindt Mensonides. ‘De cursussen raken aardig snel vol. Er komt misschien zelfs een extra tijdslot. Ik vind het heel positief dat mensen nu gaan nadenken over dit onderwerp, dat ze in elk geval meekrijgen dat het speelt.’

Benieuwd naar de Wellbeing Week, of wil je je inschrijven voor een cursus? Dat kan via Nestor.

English

17 April 2018 | 17-4-2018, 17:50