Wéér meer weekendtentamens

Een groeiende groep studenten moet in tentamentijd ook in het weekend aan de bak. Tentamens worden steeds vaker op vrijdagavond en zaterdag ingepland, tot ergernis van studenten en personeel.
Door Nanette Vellekoop

Na de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Economie en Bedrijfskunde, Letteren en Science & Engineering heeft ook de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen dit jaar voor het eerst tentamens gepland op vrijdagavond en zaterdag.

De faculteiten balen ervan om van normale tijden af te wijken. Het is niet alleen vervelend voor studenten, maar ook voor de docenten die de tentamens afnemen, stellen ze. Maar ze kunnen niet anders, omdat de tentamenhallen onvoldoende capaciteit hebben. Uitwijken naar het weekend is dan de enige optie.

Grote ergernis

De studentenfracties in de universiteitsraad willen af van de zaterdagtentamens. Eind vorig jaar heeft de Studenten Organisatie Groningen (SOG) een enquête gehouden onder studenten van alle faculteiten. De zaterdagtentamens kwamen volgens fractievoorzitter Zeger Glas als één van de grootste ergernissen naar voren.

Lijst Calimero heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat ze af wil van avond- en weekendtentamens. ‘Studeren is veertig uur per week, maar je moet ook op een gezonde manier rust kunnen nemen. Weekend en avond zijn voor sport of gezelligheid, niet voor stressvolle tentamens’, vindt fractievoorzitter Henk Jan Wondergem.

Volgens fractievoorzitter Jasper Been van de Democratische Academie Groningen (DAG) zijn de weekendtentamens een gevolg van een veel groter probleem: de ongecontroleerde groei van de universiteit.

‘Toen de Aletta Jacobshal werd gebouwd, waren er nog 18.000 studenten’, zegt Been. ‘Nu zijn dat er 30.000. Het gebrek aan ruimte voor tentamens is maar één van de vele gevolgen van de enorme groei van de RUG, die er weinig aan doet om dit in goede banen te leiden.’

Uitbreiding

Woordvoerder Jorien Bakker van de RUG zegt dat de universiteit tentamens in het weekend zo veel mogelijk probeert te beperken. De universiteit kijkt nu of ze de time slots kan veranderen. ‘Zo kunnen er overdag meer tentamens worden gepland en dan is uitwijken naar het weekend niet meer nodig.’

Er komt ook een uitbreiding van de Aletta Jacobshal. ‘Daar zijn straks zeshonderd extra plekken.’ Wanneer die uitbreiding klaar is, is nog niet precies bekend. De RUG verwacht dat het niet voor september 2018 zal zijn.

07 November 2017