Vindicat verzwijgt mishandeling [UPDATE]

 

Er is opnieuw iemand ernstig mishandeld op de sociëteit van studentencorps Vindicat. Ondanks de meldplicht in de Gedragscode Studentenverenigingen heeft de vereniging er niets over gezegd.
Door Thereza Langeler

Het gaat om een incident in december vorig jaar, schrijft Dagblad van het Noorden. Het corps vierde toen het jaarlijkse, driedaagse feest Kermesse d’Hiver. Op 3 december, de slotavond van het feest, is een student op de sociëteit mishandeld.

Hij hield er een snee in zijn neus aan over, schade aan zijn gebit en een hersenschudding. Een week na het incident deed hij aangifte tegen twee 22-jarige leden van Vindicat. Volgens Vindicatrector Marc Mohr ging dat in overleg met het bestuur.

Stomme fout

Zelf liet het bestuur niets over de mishandeling weten aan de RUG of aan de Groningse burgemeester Peter den Oudsten. Dat had wel gemoeten: het is één van de regels uit de Gedragscode Studentenverenigingen, die Vindicat ondertekende na eerdere incidenten.

Mohr verklaart in Dagblad van het Noorden dat dat een stomme fout van hem was: ‘Ik had dat moeten weten, want we hebben die gedragscode ondertekend.’

Cultuurverandering

In september 2017 besloot de RUG om de bestuursbeurzen van Vindicat op te schorten. Directe aanleiding was het wangedrag van een aantal leden in de Sushi Mall, maar ook het incident tijdens de ontgroeningsperiode van 2016 leidde tot verontwaardiging. Toen ging ouderejaars Wouter B. op het hoofd staan van een aspirant-lid.

Als het bestuur een cultuurverandering zou inzetten en er verder geen excessen meer plaatsvonden, konden ze hun beurzen alsnog krijgen. Zo niet, dan zou de RUG de banden met de vereniging verbreken en de bestuursbeurzen definitief niet worden uitgekeerd.

Onaangenaam verrast

De twee leden die verantwoordelijk zouden zijn voor de mishandeling, zijn door Vindicat geschorst en worden door het Openbaar Ministerie vervolgd.

De RUG is onaangenaam verrast door het incident, zegt woordvoerder Jorien Bakker. ‘Er heeft fysiek geweld plaatsgevonden, én Vindicat heeft dat niet gemeld. Ze hebben in strijd met de gedragscode gehandeld.’

Accreditatie

Of er sancties volgen vanuit de universiteit, kan Bakker nog niet zeggen. ‘Dan zouden we op de zaken vooruitlopen. Het lastige is dat we niet meer weten dan wat er in de media staat. We weten dat het een mishandeling was, maar van de verdere toedracht nog niets’, licht ze toe.

De Adviescommissie Introductietijden (ACI) heeft het Vindicatbestuur verzocht om openheid van zaken te geven. ‘En dat gaan ze ook doen. Zo spoedig mogelijk.’

De zaak zal hoe dan ook worden meegenomen in de accreditatie. In de zomer van 2017 kreeg Vindicat voor een jaar accreditatie, onder strikte voorwaarden. In juni en juli buigt de accreditatiecommissie zich opnieuw over de vereniging.

Totale verrassing

Studentenpartijen SOG en Calimero reageren verslagen. ‘Ontzettend rot’, vindt fractievoorzitter Henk Jan Wondergem van Calimero. ‘En heel erg dom dat ze de zaak niet hebben gemeld.’ Wondergem heeft al het hele jaar geregeld contact met het Vindicatbestuur en het incident komt voor hem als een totale verrassing.

‘Wij hadden juist het idee dat Vindicat de gedragscode heel serieus nam, dat het bestuur echt bezig was in de vereniging.’ Hij gaat zo vlug mogelijk met zijn contactpersoon binnen Vindicat in gesprek.

Ook Zeger Glas van SOG gaat vandaag nader informeren. ‘Dit is heel vervelend nieuws’, zegt hij. ‘Er wordt door veel mensen hard gewerkt aan verandering, en dat het dan toch fout gaat is heel jammer.’ De reactie van de RUG is te prijzen, vindt Glas: ‘Ze nemen geen overhaaste beslissing, maar geven wel meteen aan dat ze het gesprek aangaan.’

De dupe van Vindicat

De beide studentenpartijen zijn juist deze weken in gesprek met de RUG over het Profileringsfonds, waaruit de bestuursbeurzen voor studentenverenigingen worden betaald. Het college van bestuur wil expliciet laten vastleggen dat die beurzen kunnen worden ingehouden bij slecht gedrag; SOG en Calimero zijn daar tegen en hopen het college op andere gedachte te kunnen brengen.

‘Die discussie wordt er nu niet gemakkelijker op’, denkt Wondergem. ‘Het zou heel jammer zijn als het hele studentenleven er nu de dupe van is dat Vindicat gefaald heeft.’

English

02 May 2018 | 2-5-2018, 15:14