Vindicat opent centrum voor start-ups

Vindicat opent centrum voor startups aan de Nieuwe Markt

Vindicat gaat start-ups huisvesten in een ‘student innovation centre’ aan de Nieuwe Markt. In het centrum, dat in juli open moet gaan, komen een café, vergaderruimtes en werkplekken.

24 februari om 16:39 uur.
Laatst gewijzigd op 26 februari 2020
om 10:30 uur.
februari 24 at 16:39 PM.
Last modified on februari 26, 2020
at 10:30 AM.


Paulien Plat

Door Paulien Plat

24 februari om 16:39 uur.
Laatst gewijzigd op 26 februari 2020
om 10:30 uur.
Paulien Plat

By Paulien Plat

februari 24 at 16:39 PM.
Last modified on februari 26, 2020
at 10:30 AM.
Paulien Plat

Paulien Plat

Studentredacteur
Volledig bio
Student editor
Full bio

‘Veel mensen studeren hier en vertrekken daarna naar de Randstad. Wij willen ervoor zorgen dat ze iets achterlaten’, legt Ruben Petit (22) uit. Hij bedacht het project samen met Eduard Hietink. 

De twee zitten in de lustrumcommissie van Vindicat. De studentenvereniging viert dit jaar zijn 205-jarig bestaan. ‘We willen iets doen waarbij het niet om feesten draait. Iets wat tastbaar is’, zegt Petit. Ze gingen om tafel met enkele oud-leden en concludeerden dat er een plek moet komen waar start-ups voor studenten terecht kunnen.

Het centrum komt in een monumentaal pand aan het Martinikerkhof, dat aan de achterkant uitkomt op de Nieuwe Markt. Dat was al in het bezit van Vindicat. ‘We doen er nu niks mee, en het is de perfecte plek.’ Het pand is in de negentiende eeuw gebouwd door de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. In de garage op de begane grond komt een café, op de middelste verdieping vergaderruimtes en op zolder is ruimte voor werkplekken. 

Vrij toegankelijk

Vindicat onderhoudt intensief contact met de RUG en de gemeente om de uitvoering van het project zo soepel mogelijk te laten verlopen, zegt Petit. Het centrum zal voor iedereen toegankelijk zijn. ‘Vindicat wil haar deuren openen, en dit is de manier om dat te doen.’ 

Over een naam wordt nog nagedacht. ‘We wilden het eerst de Gouden Horizon noemen, een soort van nieuwe Gouden Eeuw in Groningen. Maar we willen eigenlijk een Engelse naam.’ De voertaal in het centrum wordt Engels, om ook  internationale studenten aan te trekken. 

De opening staat gepland in juli, tijdens de lustrumviering. ‘De verbouwing is dan nog niet klaar, maar we willen al wel een kijkdag organiseren, zodat mensen kunnen zien wat het gaat worden. Daarna kan er full pull aan de weg worden getimmerd.’ 

English