Een app om overal te sporten

Zin om te sporten, maar moeite met het vinden van een locatie? Harro Boven stopte met zijn studie economie en bedacht Movitsport. De eerste Groningse sporthallen zijn inmiddels aangesloten, de rest van de wereld moet snel volgen.
Door Koen Marée

Barcelona, zomer 2015. Harro Boven (op de foto links) is op weg naar een vriend in Marokko, maar verblijft eerst nog een paar dagen in Catalonië. Plots komt de zin op om een potje te tennissen. Het probleem: geen partner, geen racket, geen locatie. ‘Tegenwoordig kun je overal ter wereld alles doen. Maar sporten op een andere locatie is bijna onmogelijk. Hoe reserveer ik als Nederlander nu een tennisbaan in Barcelona? Toen dacht ik: daar zou een app voor moeten zijn.’

Sporthallen bellen

Anno 2017 heeft hij hem zelf op de markt gebracht. ‘Movitsport’ werd medio december gelanceerd. Wie wil squashen, kan sindsdien gemakkelijk terecht bij de Stadjershal. Sinds deze week is het ook mogelijk om via de site tennis- en squashbanen te reserveren in Kardinge, te fitnessen bij Body Support of te beachvolleyballen bij Binnenpret aan de Ulgersmaweg.

Als het aan Boven ligt, wordt die lijst zo snel mogelijk uitgebreid. ‘Vandaag ga ik bezig met het bellen van sporthallen in de Randstad’, zegt hij grijnzend. Samen met collega en vriend Luuk Wester (rechts op de foto) zit hij aan het ontbijt in zijn kantoortje in Cube050, een kantorenpand voor start-ups op Zernike. Het heeft wat van een veredelde studentenkamer. De kratjes bier van de lanceringsborrel zijn nog niet weggebracht en er hangt een poster van een meme op de muur. Alleen het bed ontbreekt.

Terug naar de tekentafel

Het idee voor een app blijft na zijn terugkeer in Nederland door Bovens hoofd spoken. In het Noorderplantsoen schetst hij nog diezelfde nazomer de schermpjes die de app zou moeten bevatten. ‘Ik had alleen geen idee of alles haalbaar zou zijn.’

Na deelname aan het VentureLab van de RUG en een bezoek aan het loket Economische zaken van de gemeente, komt hij terecht bij Marco de Jong van IT-bureau theFactor.e. De Jong geeft belangeloos advies en Boven besluit een offerte aan te vragen. De kosten – 150.000 euro – doen hem even slikken, maar hij besluit ervoor te gaan. Twee dagen voor een pitch bij een mogelijke investeerder komt de KNLTB, de Nederlandse tennisbond, echter met een soortgelijke app.

Ik ben een beetje een hippie

‘Wat nu?’, schiet door het hoofd van Boven. Hij besluit zijn studie IBIO af te ronden en gaat in de tussentijd terug naar de tekentafel. De app van de KNLTB is alleen voor leden van de tennisbond en verschilt daarin met zijn idee. Via de studievereniging ICT van de Hanze komt hij terecht bij Robert, de eerste freelance programmeur. Uiteindelijk worden nog drie man aan het IT-team toegevoegd. Daarnaast komen Wester, die zijn studie wiskunde stilzet, en Tjeerd Havinga erbij als full-timers. Zelf zet Boven zijn nog lopende studie economie stop.

Eindelijk online

Tegen een veel lager bedrag dan de oorspronkelijke 150.000 euro gaat Movitsport medio december dan eindelijk online. ‘We wilden wel eerder live, maar dat lukte simpelweg niet. Inmiddels groeit het aantal boekingen gestaag. We kwamen erachter dat vele sportverenigingen in daluren dezelfde prijs hanteren en dat banen daardoor leeg blijven. Bij ons zijn deze uren super goedkoop. Ik ben een beetje een hippie, het komt voort uit het idealisme minder rijke mensen ook een kans te geven om te sporten. Daarnaast worden de banen op die manier efficiënter benut.’

‘Het is zonde dat het boeken van sportlocaties onnodig moeilijk gemaakt wordt, terwijl het mensen gelukkig maakt. Het moet met een paar tikjes op de smartphone te doen zijn’, stelt Boven. ‘We zijn nu op zoek naar een vervolgfinanciering. Die moet voor april binnen zijn. Daarna  willen we zo snel mogelijk uitbreiden. We zijn er serieus mee bezig, er moet veel gebeuren en er is altijd te weinig tijd. Die bierkratjes zijn niet voor niets nog niet weggebracht.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties