Verkiezingen VS: ‘Trumpologize’

De verkiezingscampagnes lijken al eeuwen te duren, maar nu staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 toch echt voor de deur. In aanloop naar 8 november praat de UK met Amerikanen aan de RUG over het belang van de verkiezingen voor hen en hoe het is om – vanaf deze kant van de oceaan – alle krankzinnigheid in de VS te zien.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Vraag: Wat is belangrijker tijdens deze verkiezingen: persoonlijkheid of politiek programma?

Normaliter zou ik natuurlijk politiek programma gezegd hebben.

Maar achteraf gezien kwam dat doordat de kandidaten qua persoonlijkheid en temperament meestal weinig van elkaar verschillen. Er zijn heel veel loyale Republikeinen die het schip verlaten vanwege Trumps persoonlijkheid. Maar ja, als ik moet kiezen tussen chaos die goed is en orde die slecht is, dan zou ik toch bijna altijd voor chaos gaan. Uiteindelijk hangt het ervan af, waar in het politieke programma je prioriteit ligt; de persoonlijkheid van Trump is erg van belang als het op internationale betrekkingen aankomt, dus juist die Republikeinen verlaten het schip.

Maar ik denk niet dat Trumps persoonlijkheid veel invloed zal hebben op het doordrukken van belastingvoordelen bij het Amerikaans Congres, of op het terugdrijven van de kosten van sociale voorzieningen. Dus wat mij betreft is het politieke programma nog altijd het belangrijkst, maar het wordt wel steeds duidelijker dat persoonlijkheid een factor is in het realiseren van dat politieke programma.

Ik denk dat Amerikanen meer waarde hechten aan persoonlijkheid dan aan het politieke programma bij verkiezingen.

Bij Clinton hebben mensen het vaak over haar werk als minister van Buitenlandse Zaken en het recente ‘e-mailschandaal’. Wat betreft beleidsvorming en politieke besluitvorming denk ik wel dat het politieke programma heel veel belangrijker is, omdat je toch inhoudelijk sterk moet zijn om anderen te overtuigen.

Persoonlijkheid is belangrijker als je verkozen wilt worden.

Persoonlijkheid is óók belangrijk bij het uitdragen van een politiek programma, maar dan helpt het ook om daar beleid voor te hebben.

Ik vind allebei best belangrijk.

Er is nog nooit een kandidaat van een grote partij geweest met een politiek programma waar ik het mee eens was – al kwam Sanders wel in de buurt – dus ik verwacht ook geen programma dat aansluit bij mijn standpunten. Ik denk dat persoonlijkheid vooral bij deze verkiezingen van belang is. Wat mij betreft is Clinton een ervaren staatsvrouw, en bij Trump gaat het alleen maar om zijn eigenbelang. Hij spreekt onsamenhangend en hij is niet echt heel slim. In beide gevallen ben ik het niet eens met hun beleidsdoelen, maar de persoonlijkheid en houding van Trump zullen het land naar beneden halen, terwijl onder Clinton het land dezelfde onzekere koers zal blijven varen.

Het hangt er vanaf welke kiezer je het vraagt.

Ik denk dat de doorsnee Republikeinse kiezer niet zoveel geeft om de politieke programma’s en ook niet zo snel zou vragen wat iemand van Aleppo vindt. Ze concentreren zich meer op iemands persoonlijkheid, dat de kandidaat ‘familiewaarden’ uitstraalt, of ‘dat ze wel een biertje met hem willen drinken’. Voor de Democratische kiezer is dat juist andersom.

Geen van beide kandidaten is zo inspirerend als Obama.

Maar ik vind Trumps persoonlijkheid wel erger, ook omdat hij helemaal geen politieke ervaring heeft. Samen met zijn overmoed zou dat zomaar kunnen leiden tot overhaaste beslissingen, waar veel mensen spijt van zouden krijgen.

Zowel persoonlijkheid als politiek programma zijn heel belangrijk bij deze verkiezingen (dat zijn ze sowieso).

Eén van de redenen dat mensen niet kunnen kiezen tussen de twee kandidaten, is dat zowel Trump als Clinton standpunten hebben die afwijken van de partijpolitiek. Bovendien wordt links steeds linkser en rechts steeds rechtser. Traditionele kandidaten, zoals Clinton, moeten gematigd zijn om kiezers van beide kanten aan zich te binden. Trump is een op zichzelf staand kamp. Wat mij betreft, is Trump toch het ergste en engste aan deze verkiezingen. Zijn programma discrimineert; zijn uitvoeringsstrategieën zijn nihil; en zijn houding, tja…

Hier in het buitenland heb ik voortdurend het gevoel dat ik me moet verontschuldigen voor wat Trump zegt en wat hij doet – Trumpologize. Hij vertegenwoordigt ons land tegenover de rest van de wereld. Hij heeft geen manieren en geen klasse. Ik wil mensen de hele tijd vertellen dat heus niet alle Amerikanen zo hooghartig en zelfingenomen zijn, zo bevooroordeeld en seksistisch. Het is toch doodeng dat hij een leider moet voorstellen? Als een vrouwelijke kandidaat zo zeurderig deed en iedereen de schuld van dingen gaf en ze uitschold en zo beledigend deed als Trump, dan zou ze niet eens door de voorrondes zijn gekomen. Dan bedoel ik niet eens specifiek Clinton; vrouwen (en minderheden!) worden veel harder afgerekend op hun persoonlijkheid. Ze moeten doen alsof ze perfect zijn, want anders krijgen ze veel meer kritiek. Ik bedoel niet dat iedere kandidaat zich mag gedragen als Trump, maar we moeten het gedrag van de kandidaten wel eerlijk beoordelen.

Ik denk dat politiek programma belangrijker is, maar persoonlijkheid speelt wel een net zo grote, of misschien zelfs grotere rol bij de verkiezingen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties