Advertentie

Verkiezing u-raad begint met scherp debat

De vijf studentenpartijen die meedoen aan de verkiezingen voor de universiteitsraad, kruisten maandagavond de degens in een debat in een broeierige Senaatszaal. Het was een scherpe discussie, waar de vonken soms vanaf vlogen.
Door Thereza Langeler

Na een debat rijst de vraag wie ‘gewonnen’ heeft. Welke spreker was het scherpst, het sterkst, wist het meest te overtuigen?

De ware winnaar van het verkiezingsdebat tussen de studentenpartijen op maandagavond was eigenlijk de neutrale toeschouwer. En daarvan zaten jammer genoeg maar enkelen in de broeierige Senaatszaal, die vooral was afgeladen met partijleden.

Voor hun ogen bonden de lijsttrekkers van SOG, Lijst Calimero, DAG, De Vrije Student en de One Man Gang de strijd met elkaar aan. Om de beurt, één tegen één; de avond verliep langs vijf stellingen waarover telkens twee partijen in debat gingen. Iedere partij kwam tweemaal voor het voetlicht: als uitdager, en als uitgedaagde.

Pittig

Daarbij was de uitdager in het voordeel, want die bepaalde de te bespreken stelling. SOG opende met een pittige: ‘Alle studentposities in bestuur en onderwijs van de RUG moeten toegankelijk zijn voor internationals.’ Geef ze daar maar eens géén gelijk in.

Opponent Calimero poogde het op te lossen door SOG inderdaad gelijk te geven, maar vervolgens over iets heel anders te beginnen: Yantai. ‘Waarom was de SOG-fractie vóór een branch campus in China?’ wilde Calimero-lijsttrekker Younes Moustaghfir van SOG-voorman Gijs Verhoeff weten.

Die moest ineens al zijn retorische zeilen bijzetten om zijn punten te kunnen maken, iets wat hem overigens prima lukte nadat hij van de schrik bekomen was.

Vuurwerk

Zo werd het publiek ineens op een stukje vuurwerk getrakteerd waar het weinig meer dan open deuren had verwacht. In het ruime uur dat het debat duurde, zou nog het nodige wapengekletter volgen. Toen DAG en De Vrije Student lijnrecht tegenover elkaar stonden op het punt van de verkozen rector, bijvoorbeeld: hét DAG-doel van dit moment, terwijl De Vrije Student mordicus tegen is.

Hoewel hij een minderheidsstandpunt verkondigde, was DAG-lijsttrekker Bram Omvlee in het debat duidelijk de meerdere van Nard Willemse van De Vrije Student. Willemse praatte zich in een ongelukkige positie door te stellen dat populariteit bij een verkiezing prevaleert boven kwaliteit – waardoor Omvlee hem erop kon wijzen hoe democratie eigenlijk werkt.

Willemse bracht in dat een topbestuurder als Bill Gates benoemd is en niet gekozen – waardoor Omvlee als een schot voor open doel het DAG-motto in kon koppen dat de universiteit geen bedrijf is.

Weinig overtuigend

Tijdens zijn eigen stelling – ‘flexstuderen heeft de toekomst’ – had Willemse gelegenheid om terug te komen, maar ook daar was hij weinig overtuigend. Hij leek verrast door het feit dat SOG eigenlijk meer dossierkennis had op dat gebied dan hijzelf, en midden in zijn betoog tegen Ruben ‘One Man Gang’ Tan vergat hij welk punt hij wilde maken.

Tan oogstte de hele avond opmerkelijk veel instemmend geluid uit het publiek, in aanmerking genomen dat de meeste aanwezigen er niet voor hem zaten. Hij betoogde zelf geestdriftig voor zwaardere straffen voor studentenverenigingen die zich misdragen, zijn opponenten bevroeg hij open en kritisch en waar hij mogelijkheden zag, benadrukte hij graag te willen samenwerken.

Zijn verkiezingsprogramma is nogal beperkt, maar Tan heeft in elk geval aangetoond dat de One Man Gang meer is dan zomaar een one-issuepartij.

English

14 May 2018 | 16-5-2018, 9:17
Advertentie