Groningen wil af van slechte huisbaas

De gemeente Groningen wil af van huisbazen die de huurregels aan hun laars lappen, met een nieuw soort vergunning. Verhuurders maken zich zorgen.
Door Thereza Langeler

Van de Groningse studenten huurt zo’n 80 procent een kamer bij particuliere pandeigenaren. Een aantal van die particuliere verhuurders houdt zich niet aan de wet. Zo vragen ze soms tientallen euro’s te veel aan huur of heffen ze illegale bemiddelingskosten. Trekt een huurder daarover aan de bel bij de huurcommissie, dan gaan ze vaak over tot pesten en intimideren.

Studentenorganisaties roepen geregeld op om actie te ondernemen tegen deze huisjesmelkers. Ook de gemeente Groningen is de misstanden zat, maar heeft ‘tot op heden helaas weinig instrumenten om de problematiek effectief aan te kunnen pakken.’ Daarom stellen burgemeester en wethouders voor om een nieuwe verhuurdersvergunning in te voeren.

Als de gemeenteraad ermee instemt, heeft Groningen een landelijke primeur. Op dit moment hoef je namelijk geen vergunning te hebben om als huisbaas je brood te verdienen. Er is wel gemeentelijke toestemming nodig om in een bepaald pand kamers te verhuren: een onttrekkingsvergunning. Maar die is gebonden aan dat pand – niet aan een persoon.

Persoonlijke vergunning

Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2019 naast een onttrekkingsvergunning ook een persoonlijke verhuurdersvergunning nodig is. Ook voor kamerbemiddelingsbureaus komt er een extra vergunning. Als een huisbaas of een makelaar zich niet aan de huurregels houdt, dan kan die vergunning worden ingetrokken. Zo hoopt de gemeente van de rotte appels onder de particuliere verhuurders af te komen.

Zelf zijn die verhuurders niet blij met het plan. ‘Dit voorstel kent veel open begrippen en definities’, betoogde verhuurder Lammert Tel dinsdagavond tijdens een vergadering van de commissie Ruimte en Wonen van de gemeenteraad.

Hij spreekt namens een belangengroep waar ruim dertig particuliere verhuurders aan deelnemen. ‘Wij willen ook graag dat de misstanden in de sector worden aangepakt, maar een stelsel als dit heeft te veel haken en ogen om een goede oplossing te zijn.’

Gedragscode

Bovendien kan de nieuwe regelgeving het kamertekort nog vergroten, denken de verhuurders: raakt een huisbaas een vergunning kwijt, dan staan de studenten die bij hem huren op straat. Zij pakken het wangedrag in hun beroepsgroep liever zelf aan.

‘Bijvoorbeeld met een gedragscode en een kwaliteitskeurmerk. We nodigen de gemeente graag uit om daarin met ons mee te denken. Laten we mét elkaar praten in plaats van óver elkaar.’

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP is niet onder de indruk van Tels ideeën. ‘Waar was u de afgelopen jaren? Toen heb ik geen gedragscode gezien in de verhuursector, alleen maar heel veel ontkenning.’

Eind september neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe verhuurdersvergunning.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties