Vegan op de RUG: geen kaas en bitterballen, tenzij je erom vraagt

Is veganistische catering als standaard een goed idee voor de RUG? Aan de faculteit Wijsbegeerte wordt hier alvast mee geëxperimenteerd.
Door Jelmer Buit

Broodjes kaas, sateetjes en soep met ballen; vegan is niet bepaald de standaard voor veel cateraars, momenteel. Maar omdat vleesproductie slecht is voor het milieu, probeert de faculteit Wijsbegeerte die status quo nu te veranderen met een veganistische standaard. En als het bevalt, wordt dit mogelijk ook de standaard op andere faculteiten van de RUG.

‘De standaard bij Wijsbegeerte is nu plantaardig voedsel’, zegt student Yorick Karseboom. ‘Dat betekent niet dat vlees verdwijnt. In de basis wordt er plantaardig voedsel geserveerd. Als je vlees wilt, moet je dat apart vragen.’

Yorick was nauw betrokken bij de invoering van het plantaardige model bij de faculteit. Samen met docent Andrea Sangiacomo heeft hij een informatiemiddag georganiseerd, vertelt hij. ‘We hebben geprobeerd te laten zien dat plantaardig eten de beste optie is.’

Duurzaam voedsel

Sangiacomo wijst op de online campagne #PlantPoweredCommunity. ‘Dit heb ik gebruikt om het initiatief aan de faculteit Wijsbegeerte te starten’, zegt hij. ‘Het idee is dat we de aandacht vestigen op duurzaam voedsel in de publieke ruimte.’

De twee zijn alleen niet zo blij met de term ‘vegan’. ‘Het brengt associaties met zich mee, die door verschillende mensen anders begrepen worden’, stelt Sangiacomo. ‘Plantaardig is een meer neutrale term, die aangeeft dat het voedsel haar essentiële voedingsstoffen uit plantaardige bronnen haalt.’

Karseboom beaamt dat. ‘Het is een heel controversieel onderwerp. Uiteindelijk verandert er helemaal niet zoveel. Je probeert mensen alleen meer bewust te maken. Veganisme is een triggerwoord. Mensen denken dan gelijk: “Oh help, ze proberen ons te indoctrineren en ons eten af te pakken.”’

Positief

‘Het bevalt goed bij Wijsbegeerte’, zegt hoogleraar John Hoeks. Ook hij is nauw bij het plan betrokken en heeft hierover contact met cateraar Beijk. ‘Afgelopen zomer is Beijk al benaderd voor een veganistische catering. Er is enorm in geïnvesteerd. We hebben zelfs een proeverij gehad met veganistische broodjes. Wij zijn erg positief, in ieder geval.’

Een concreet plan voor de gehele universiteit is er nog niet, vertelt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Maar onze cateraar biedt allerlei opties. Van vlees, tot vis en ook veganistisch. Dat vinden we belangrijk. De faculteit Wijsbegeerte heeft nu het voortouw genomen. We zijn benieuwd hoe het daar bevalt, en aan de hand daarvan kijken we verder. Het is afwachten.’

English

20 May 2019 | 20-5-2019, 21:29