CIT: Treuzel niet met wijzigen wachtwoord

Veel RUG’ers moeten hun wachtwoord nog wijzigen

Nog duizenden medewerkers en studenten moeten de komende weken hun RUG-wachtwoord veranderen. Als ze dat niet voor 1 juni doen, wordt hun toegang tot het netwerk beperkt.
25 mei om 16:47 uur.
Laatst gewijzigd op 25 mei 2021
om 19:16 uur.
mei 25 at 16:47 PM.
Last modified on mei 25, 2021
at 19:16 PM.


Door Alessandro Tessari

25 mei om 16:47 uur.
Laatst gewijzigd op 25 mei 2021
om 19:16 uur.

By Alessandro Tessari

mei 25 at 16:47 PM.
Last modified on mei 25, 2021
at 19:16 PM.

Alessandro Tessari

Student-redacteur
Volledig bio
Student editor
Full bio

De actie is onderdeel van een groter proces om de cyberveiligheid van de universiteit te verbeteren. Hoewel de wijziging al op 13 april kenbaar werd gemaakt op MyUniversity en Student Portal, heeft slechts de helft van de medewerkers gehoor gegeven aan de oproep en studenten nog minder. De inschatting is dat slechts 30 procent van de studenten het wachtwoord heeft veranderd.

‘We sporen iedereen aan om dat nog voor 1 juni te doen’, zegt Sander van Lien van het Centrum  voor Informatie Technologie (CIT). Iedereen moet zijn wachtwoord van acht karakters omzetten in een van veertien karakters met minimaal een getal, een hoofdletter en een kleine letter.

Heractiveren

Accounts waarvan het wachtwoord op 1 juni niet is veranderd, worden vergrendeld zodat mensen alsnog gedwongen zijn hun wachtwoord aan te passen. ‘Maar je kan je account makkelijk heractiveren door je wachtwoord te veranderen’, zegt Van Lien.

Om te voorkomen dat alles vastloopt wanneer duizenden studenten begin juni allemaal hun account heractiveren, heeft het CIT besloten extra servers in te zetten om eventuele problemen te ondervangen.

Er worden nog meer maatregelen getroffen om de RUG veiliger te maken. Het multifactor authenticatiesysteem (waarbij de gebruiker twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen) dat de RUG vorig jaar aankondigde, wordt in juli in gebruik genomen.

English