advertentie

 

‘University Cat’ krijgt eigen RUG-pas

Pluizige kater Doerak is zó vaak in en rond het Harmoniegebouw dat hij in feite net een student is. Daar hoort een studentenpas bij, vindt zijn baasje – die Doerak nu krijgt.
Door Sara Penguião

Als je wel eens op het Harmoniecomplex komt, dan moet je Doerak wel eens zijn tegengekomen. De vriendelijke kater spendeert hele dagen rond het gebouw en laat zich graag door studenten en medewerkers aaien. Doerak heeft zijn eigen Instagramaccount, waar je zijn avonturen op de voet kunt volgen.

Doeraks eigenaar Ekko Ros plaatste maandag een verzoek op Instagram: een RUG-pasje voor de kat. Ruim 24 uur later kreeg hij antwoord. Doerak kan zich verheugen op zijn eigen studentenkaart.

Dol op Doerak

‘Ik ben best verrast’, geeft Ros toe. ‘Ik vind het wel grappig hoe de RUG hierop gereageerd heeft. We wisten al dat staf en studenten dol zijn op Doerak, en dit is een grappig soort bevestiging. Nu kan hij al zijn vrienden op andere universiteiten vertellen dat hij ook een eigen studentenpasje heeft.’

Ros heeft wat eigen onderzoek gedaan op internet, en kwam erachter dat andere universiteitskatten al een eigen studentenkaart bezaten. Kijk maar mee:

Kater Carlton kreeg een studentenkaart van de Saint Mary University in het Canadese Nova Scotia (en ook hij heeft natuurlijk Instagram).

Pebbles is de campuskat van de University of Essex in Groot-Brittannië (die de voorkeur geeft aan Twitter)…

… en Bubba is het collectieve lievelingsdier van Leland High School in San José, Californië (je kunt Bubba vinden op Facebook).

Lui zijn is óók prima

Studenten schaarden zich op Instagram massaal achter de oproep van Ekko Ros en Doerak. Dat verbaasde Ros dan weer niet zo. Zijn kat betekent veel voor de universitaire gemeenschap, weet hij.

‘Hij herinnert studenten aan hun eigen huisdieren. Veel van hen hebben thuisthuis bij hun ouders wel een kat, maar niet in hun studentenkamer.’ Bovendien, denkt Ros, wijst Doerak de studenten erop dat af en toe lui zijn óók prima is, naast hard werken. ‘Doerak slaapt driekwart van de dag. Hij heeft nul ambitie, en dat is oké. Als een gestreste student hem ziet, zet dat alles weer even in perspectief.’

De RUG dacht er een dagje over na, en besloot toen Doeraks wens te vervullen. RUG-woordvoerder Jorien Bakker zegt: ‘We vinden het een leuk idee. Doerak is een lieve kat. Hij doet het prima als student, en we waarderen wat hij betekent voor de studenten en medewerkers.’

Alle redenen waarom Doerak een studentenkaart nodig heeft, volgens Doerak zelf

 • Ik wil graag roosters kunnen bekijken, zodat ik precies weet waar en wanneer het college International Fluffy Languages is
 • Ik breng meer tijd door op de universiteit dan alle andere studenten: Ik ben er al om zeven uur ’s ochtends en vertrek pas ’s avonds laat. Ik kom zelfs naar de RUG als de gebouwen gesloten zijn in het weekend.
 • Ik studeer hier nog maar een paar maand en iedereen noemt me nu al ‘professor doctor Knuffels’
 • Ik heb geen idee wanneer de universiteit open is, dus zit ik vaak per ongeluk voor een dichte deur te wachten.
 • Ze hebben een pluizig boek in de Universiteitsbibliotheek dat ik graag wil lenen, en daar heb ik een studentenkaart voor nodig
 • Ik hou erg van thee, met melk uiteraard, en ik heb óók een studentenkaart nodig voor de Douwe Egberts-machines
 • Ik zou graag de kopieerapparaten willen gebruiken om kopietjes te maken van mijn pootafdrukken, dan kan ik die aan mijn vrienden versturen
 • Ik heb honderden selfies gemaakt, dus ik heb de perfecte pasfoto om op de kaart te laten zetten
 • Mijn kattencollega’s op andere universiteiten geloven niet dat ik een student ben – omdat ik niet zo’n kaart heb
 • Ik hou erg van pingpongballen, dus ik wil wel bij de Groninger Studenten Tafeltennisvereniging. Waar ik dus een studentenkaart voor nodig heb.
 • Ik zit altijd vooraan in de klas en ik ben minstens de helft van het college wakker (oké, niet altijd, maar echt mínstens een kwart van het college)

English

13 November 2018 | 15-11-2018, 15:21