Uni Maastricht betaalde 2 ton aan cybercriminelen

Uni Maastricht betaalde 2 ton aan cybercriminelen

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Maastricht betaalde 2 ton aan cybercriminelen en beveiliger die marathons loopt pakt dief.
Samengesteld door Rob Siebelink
6 februari om 10:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 6 at 10:57 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Maastricht betaalde 2 ton aan cybercriminelen

De Universiteit Maastricht (UM) betaalde bijna 200.000 euro aan cybercriminelen die de afgelopen kerstvakantie de uni plat legden door de computersystemen te gijzelen.

Dat meldde vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur woensdag in een toelichting tijdens een ‘symposium’ over de cyberaanval, schrijft de Maastrichtse universiteitskrant Observant.

Er is 197.000 euro betaald in bitcoins en dat was een ‘duivels dilemma’, aldus Bos. Aan geld betalen aan criminelen kleven ‘zeer grote morele bezwaren’ waarvan je ‘als bestuurder gruwt’. Maar UM had geen andere keuze, zegt hij. Dan had de universiteit een maand dicht gemoeten, konden studenten niet afstuderen, hadden medewerkers geen salaris gehad en was onderzoek stil komen te liggen.

Uit onderzoek is gebleken dat de groep hackers, waarschijnlijk uit Oost-Europa, al ruim twee maanden in het netwerk van de universiteit zat en binnen was gekomen via twee phisingsmails. Pas toen ze de gijzelsoftware hadden uitgerold in de systemen, sloegen ze toe. Zo werden bij de aanval ook de back-ups van de universiteit ontoegankelijk gemaakt, waardoor bestanden niet meer konden worden teruggezet.

Veertigers wonen in goedkope studentenwoning

In kleine zelfstandige woonruimten van studentenhuisvester SSH in Utrecht, ook actief in Groningen, mogen nieuwe bewoners vanaf juni 2020 maximaal vijf jaar wonen. Daarmee wil SSH de doorstroom op de woningmarkt stimuleren, schrijft de Utrechtse universiteitskrant DUB.

Het gaat om zo’n 750 woningen zonder een zogenoemd campuscontract. Ze zijn betaalbaar en hebben vaak een gewilde ligging nabij het centrum. Ze zijn bedoeld als ‘doorstroomwoningen’ voor mensen die net klaar zijn met hun studie.

Van het doorstromen komt echter weinig terecht, constateert SSH. De woningmarkt zit compleet op slot, dus blijven mensen zo lang mogelijk in de kleine woningen zitten. In sommige gevallen wonen mensen er al tientallen jaren en die zijn de 40 al lang gepasseerd. 

Marathonlopende beveiliger pakt dief

Een beveiliger van Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een dief in de kraag gegrepen die een laptop van een student had gestolen in de universiteitsbibliotheek. De dief werd op heterdaad betrapt door een attente mede-student en ging er toen als een haas vandoor. Dat meldt Erasmus Magazine.

Maar hij had pech. Een ingeseinde beveiliger, die marathons loopt in zijn vrije tijd, zette een lange achtervolging in en bleek over veel betere longen en benen te beschikken dan de dief.

Die werd hijgend en uitgeput door de beveiliger overgedragen aan de politie. De student kreeg haar laptop terug. Die was nog maar een maand oud. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties