UMCG transplanteert ‘opgeknapte’ lever

Een primeur voor het Universitair Medisch Centrum Groningen: een patiënt kreeg een donorlever die was afgekeurd, maar dankzij een speciale spoeling weer functioneert. Dat was voor het eerst in Nederland.
Door Thereza Langeler

‘Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn’, vertelt levertransplantatiechirurg Robert Porte. ‘Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog steeds een groot tekort aan donororganen is.’

Daar hebben ze bij het UMCG iets op gevonden: een perfusiemachine. Daarin kan een orgaan dat eigenlijk in te slechte staat is, worden opgeknapt. In 2013 lukte het al om opgekrikte longen te transplanteren.

Nu was dus de eerste lever aan de beurt. Hoe knap je precies een lever op? In de perfusiemachine spoelen de chirurgen ‘m eerst met een koude vloeistof, die veel zuurstof en voedingsstoffen bevat.

Daarna warmen ze de lever geleidelijk weer op tot lichaamstemperatuur. Zo komt de stofwisseling weer op gang en kan de vitaliteit en functie getest worden.

Woensdag slaagde die test dus glansrijk. De donorlever kreeg z’n normale kleur en zuurgraad terug, begon weer gal aan te maken, kortom: hij deed het weer. Zijn nieuwe eigenaar maakt het goed, laat het ziekenhuis weten.

‘Dit is fantastisch’, reageert Porte. In Nederland vonden in 2016 159 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar veel donorlevers worden al bij voorbaat ongeschikt geacht voor transplantatie. ‘Nu kunnen we meer donorlevers geschikt maken voor transplantatie.’