U-raad ziet reorganisatie facilitaire diensten (nog steeds) niet zitten

Foto: Piter Siebenga

‘Dit plan lost niets op’

U-raad ziet reorganisatie facilitaire diensten niet zitten

De reorganisatie van de facilitaire diensten van de RUG gaat voorlopig niet door. De universiteitsraad wees een voorstel van het universiteitsbestuur donderdag terug naar de tekentafel. Het college van bestuur moet nu met een nieuw plan komen.
15 november om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 15 at 10:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

15 november om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

november 15 at 10:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De dienstverlening (circa 140 portiers, conciërges en bodes) verschilt nu van faculteit tot faculteit. Beveiligingstaken en baliebezetting zijn verschillend, hetzelfde geldt voor de sleuteluitgifte en de afhandeling van storingen en klachten, stelt de RUG.

In geval van ziekte wordt ‘eerder het uitzendbureau gebeld dan een collega van een faculteit op honderd meter afstand’ en verder wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring. Als gevolg wordt ‘het wiel telkens opnieuw uitgevonden’, aldus het college van bestuur (cvb).

Geen bezuiniging

De RUG wil de afzonderlijke diensten daarom onderbrengen in een centrale organisatie als onderdeel van het Facilitair Bedrijf (FB). Het gaat niet om een bezuinigingsoperatie en er gaan geen arbeidsplaatsen verloren, benadrukt het cvb, en voor de 140 facilitaire medewerkers zal er onderaan de streep niet veel veranderen.

Vooral bij de kleinere faculteiten zijn de eigen facilitaire diensten kwetsbaar, stelt Hans Biemans, de financiële man binnen het cvb. ‘Als een lampje stuk is en er is geen portier, wie vervangt dat lampje dan? Wie gaat er voor portier spelen? Het zit in veel kleine dingen en daar kunnen we een verbeterslag maken.’

Het gaat er om dat een centrale organisatie efficiënter kan werken, ook qua kosten, stelt het RUG-bestuur. ‘Doel is uiteindelijk dat de RUG meer kwaliteit voor hetzelfde geld krijgt.’

‘Flinterdun’

Maar net als twee jaar geleden, toen er een soortgelijk voorstel op tafel lag, ziet een meerderheid van de universiteitsraad er weinig in. Die vindt dat het plan geen problemen oplost maar eerder veroorzaakt. Er is geen duidelijke aanleiding of reden om zo’n operatie in gang te zetten, vindt de raad, en de argumenten die het cvb aandraagt zijn ‘flinterdun’. ‘Dit voorstel lost niets op’, zei Dinie Bouwman, voorzitter van de Personeelsfractie.

Daarbij speelt mee dat de u-raad signalen krijgt dat het Facilitair Bedrijf zijn zaakjes onvoldoende op orde heeft. Bouwman: ‘Bij het FB is het nogal rommelig.’ Ook veel werknemers van de facilitaire diensten die nu nog onder de faculteiten vallen, zien een overstap naar een centrale organisatie niet zitten, stelt de Personeelsfractie.

Binnenstad

Volgens cvb-voorzitter Jouke de Vries hebben de medewerkers van de kleinere faculteiten, maar ook op Zernike geen problemen met een centrale dienst en komen de protesten vooral van enkele faculteiten in de binnenstad.

Het hangt er maar van af waar je je oor te luisteren legt en welk verhaal je dan hoort, stelt de cvb-voorzitter. ‘Ik heb ook mensen aan mijn bureau gehad die juist willen dat dit plan doorgaat. Niet iedereen is tegen, en met name kleine faculteiten hebben er baat bij.’

Het cvb komt later dit academisch jaar met een aangepast voorstel.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties