U-raad kritisch over noodfaciliteiten

De universiteitsraad reageert kritisch op de noodfaciliteiten die de RUG kamerloze internationals aanbiedt. Vooral het beleid rondom het tentenkamp stuit op ongeloof.
Door Thereza Langeler

Het collegejaar staat op het punt te beginnen, maar veel aankomende studenten uit het buitenland zijn er nog niet in geslaagd om een kamer te bemachtigen. Zij kunnen terecht op een hotelboot in het Eemskanaal, waar plaats is voor 98 studenten, of in tentenkamp bij de ACLO, met plek voor negentig.

Maar daaraan hangt een prijskaartje. Voor een verblijf inclusief ontbijt, lunch en avondeten op de boot betaalt een student 42,50 euro per nacht. Voor een maand komt dat neer op 1275 euro. En het is verplicht om voor een hele maand te boeken.

Prijskaartje

‘We kunnen de exploitant van die boot nu eenmaal niets voorschrijven’, stelt Jan de Jeu, de vicevoorzitter van het universiteitsbestuur. Vorig jaar zette de RUG geen hotelboot in, juist vanwege het prijskaartje. ‘Daar zijn we van teruggekomen, omdat er toen een groot tekort was. Daarom wordt de boot nu wel als optie aangeboden. En is dat te duur, dan zijn studenten welkom in de tenten’, aldus De Jeu.

Over de tenten bij de ACLO, die door de RUG zelf worden uitgebaat, is de universiteitsraad zo mogelijk nog minder te spreken. Studenten die in het kamp willen overnachten, moeten een plek boeken voor minstens een week en betalen 12,50 euro per nacht. Blijven ze langer dan een week, dan daalt het dagtarief naar 10 euro. Daarvoor hebben ze een bed en toegang tot sanitair, maar overdag gaan de tenten op slot.

‘Weinig flexibel’

‘Het is ernstig dat we hier zijn aanbeland’, stelt SOG-fractievoorzitter Zeger Glas. ‘Ik snap best dat zo’n hotelboot wat kost. Maar een tent?’ Ook Lijst Calimero is ontstemd. ‘Het is weinig flexibel’, vindt Leon Mélein. ‘Het kan zijn dat je binnen een week of een maand een kamer vindt, en dan wordt je onnodig op kosten gejaagd.’

Jasper Been van DAG vraagt zich af waarom er überhaupt betaald moet worden voor een verblijf in de tent. ‘Alles zit vol, de wanhoop groeit. Dan zou de universiteit moeten zeggen: welkom, sorry dat het niet in orde is, deze opvang krijgen jullie van ons.’

Eindspel

De Jeu denkt er anders over. ‘Als je gebruik maakt van een voorziening, al is dat uit nood geboren, dan kun je daar best voor betalen’, reageert hij. ‘Wij maken aanzienlijke kosten voor het tentenkamp. En ik neem aan dat studenten die hier naartoe komen, ook budget gereserveerd hebben voor huisvesting.’

Hoe veel studenten er precies op de noodvoorzieningen aangewezen zijn, is niet duidelijk. Uit een peiling van Ukrant blijkt dat het om minimaal 227 mensen gaat.

‘Ik kan ook niet overzien wat het eindspel wordt, de komende twee weken’, zegt De Jeu. ‘Het is verre van ideaal, maar ik kan hier niet stante pede de ideale oplossing creëren. We kunnen alleen van dag tot dag kijken of er extra maatregelen nodig zijn.’

English

23 August 2018 | 4-9-2018, 14:29