Turen naar een beetje minder zon

BORIS BERG

Stralend weer op het Broerplein, dus een perfecte locatie om de gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het Kapteyn Instituut, het onderzoeksinstituut voor sterrenkunde van de RUG, deelde beschermende brilletjes uit.

Het is best een gek gezicht. Om half 12 zit op de trappen van het Academiegebouw een tiental studenten en RUG-medewerkers met sciencefictionachtige brillen naar boven te turen. Ze wachten op de gedeeltelijke verduistering van de zon, een fenomeen dat eens in de vier jaar voorkomt in Nederland. De maan schuift dan tussen de zon en de aarde en houdt een deel van het zonlicht tegen.

Op vijf locaties in de stad werden donderdag door het Kapteyn Instituut speciale brillen uitgedeeld om de verduistering veilig te kunnen zien.

Hoekje afgehapt

Een wat oudere vrouw komt op het Broerplein een kijkje nemen en krijgt een bril in haar handen gedrukt. ‘Ik zie helemaal niks’, roept ze als ze de bril op heeft gedaan en om zich heen kijkt. Inderdaad is met de bril de hele wereld zwart, behalve de zon die helder oplicht en waar een klein hoekje vanaf lijkt gehapt.

De Indiase Sandip (29, postdoc UMCG) drentelt een beetje rond op het Academieplein, soms zet hij zijn bril op en kijkt richting de zon. Hij is enthousiast over de gedeeltelijke verduistering, maar heeft het spectaculairder meegemaakt in India. ‘Dat was een totale verduistering, het werd helemaal donker en om de zon heen zag je een soort halo.’

Bijzonder fenomeen

De verduistering donderdag is gedeeltelijk. Zo’n 17 procent, vertelt hoogleraar sterrenkunde Reynier Peletier van het Kapteyn Instituut. Maar toch blijft het een bijzonder fenomeen, vindt hij. ‘Twee keer per jaar is op de wereld een zonsverduistering te zien, in Nederland is dat gemiddeld eens in de vier jaar gedeeltelijk te zien. Een totale zonsverduistering komt in Nederland maar eens in de vijftig jaar voor.’

Maar omdat een gedeeltelijke zonsverduistering minder spectaculair is dan een totale, hebben veel mensen op straat het niet door. Om de hoek van het Broerplein in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zitten mensen rustig op terrasjes zonder enig weet van speciale brillen en zonsverduisteringen.

Geen bril meer

Hoe dichter de verduistering bij zijn maximum komt (om 12.27 uur), hoe drukker het op de trappen van het Academieplein wordt. Oisin uit Ierland (22, student natuurkunde) komt hijgend het plein oplopen om een bril te bemachtigen. Hij komt net uit het Noorderplantsoen en daar was geen bril meer te krijgen. Ook nu wordt hij teleurgesteld: ze zijn allemaal op.

Als de eclips zijn hoogtepunt bereikt, zitten de trappen vol en is er voor de toeschouwers een miniem, maar niet onmerkbaar verschil zichtbaar ten opzichte van het uur ervoor.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties