TU Eindhoven wil alleen nog vrouwelijke wetenschappers


Op andere universiteiten gebeuren óók opmerkelijke dingen. Die verzamelen we voor je in de rubriek ‘Intussen elders’. Met onder meer: De Technische Universiteit Eindhoven wil voorlopig alleen vrouwelijke wetenschappers aannemen.
Samengesteld door Rob Siebelink

Cijfers studenten UvA op straat

Door een lek in het Student Informatie Systeem (SIS) was het voor twee UvA-studenten mogelijk om alle cijfers van hun mede-studenten aan de universiteit te bekijken. ‘Het lek was vrij eenvoudig te vinden’, zeggen ze in Folia.

Volgens de studenten was er sprake van een groot datalek. Met wat werk hadden ze de namen, studentnummers en cijfers van alle studenten voor alle vakken kunnen achterhalen. De UvA heeft het lek inmiddels gedicht.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt aan de UvA. Twee jaar geleden vonden twee studenten van dezelfde master ook een datalek. Zo was de beveiliging op de inlogpagina niet op orde en konden ze niet-gepubliceerde examenvragen achterhalen.

TU Delft denkt mee over ‘vleugelvliegtuig’

Het kon wel eens voor een revolutie zorgen in luchtvaartland, de Flying-V: een vliegtuig zonder romp, met alleen maar vleugels waarin de passagiers worden ondergebracht. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft, studenten en wetenschappers, maakt daarvoor een schaalmodel.

De contouren van dit V-vormige vliegtuig zijn al zichtbaar in een grote mal in de vliegtuighal van de faculteit, bericht het Delftse universiteitsblad Delta. In oktober wordt het toestel met een spanwijdte van 3 meter en een lengte van 2,5 meter (schaal 1 op 20) gepresenteerd tijdens de KLM Experience Dagen op Schiphol, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van KLM.

Studenten geschorst na ‘xenofobe’ groepschat

Vijf eerstejaars aan de European Law School van de universiteit van Maastricht zijn gestraft voor het plaatsen van ‘xenofobe’ opmerkingen in een WhatsApp-groep voor studenten. Dat meldt Observant. Ze zijn tijdelijk geschorst, maar mogen uiteindelijk wel hun studie afmaken, zegt decaan Jan Smits. ‘Er komt een moment dat ze weer verder kunnen. Ik geloof dat 18-jarigen een tweede kans verdienen.’

In maart ontvingen zeventig tot tachtig eerstejaars rechtenstudenten een link naar een groepschat om studietips te delen. Een vijftal studenten stuurde met enige regelmaat xenofobe opmerkingen in de groep. De universiteit wil niet ingaan op de inhoud van die opmerkingen, wel dat er ′bepaalde groepen mensen zijn weggezet op basis van onderscheidende kenmerken’.

TU Eindhoven: vrouwelijke wetenschappers eerst

Vrouwelijke wetenschappers die bij de Technische Universiteit Eindhoven aan de slag willen, krijgen het komende anderhalf jaar voorrang. 150 vacatures staan alleen open voor vrouwelijke sollicitanten. Als er na zes maanden geen geschikte kandidaat is gevonden, wordt verder gekeken.

De universiteit wil zo meer vrouwen aan zich binden, zodat er een betere balans ontstaat in de vaste wetenschappelijke staf.

Rector Frank Baaijens van TU/e stelt dat de maatregelen om meer vrouwen te trekken tot nu onvoldoende effect hebben gehad. ‘En het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie’, zegt hij tegen het universiteitsblad Cursor.

‘We zijn ons ervan bewust dat we met een impliciete genderbias kampen. Het feit dat we de komende jaren onze wetenschappelijke staf flink gaan uitbreiden, gebruiken we nu om op dat vlak in een keer een grote stap te zetten.’

Onbesproken bleef de maatregel niet. Op de TU/e en ver daarbuiten barstte een discussie los tussen voor- en tegenstanders.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties