Toekomst cabaret staat op GSCF

De stadsschouwburg was stijf uitverkocht voor de finale van het prestigieuze Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) vrijdagavond. Drie jonge cabaretiers lieten zien wat ze waard zijn. Ze vielen alle drie in de prijzen.
Door Simone Harmsen

Het is alweer de 31e editie van het GSCF, dat één van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland is. Het festival bracht eerder al namen voort als Theo Maassen en Jochem Myer, en geldt als kweekvijver voor komisch talent. Vanavond is het de beurt aan Daan van der Hoeven uit Leiden en Tim Alpherts en Luuk van der Vaart uit Amsterdam.

De sfeer zit er snel in dankzij het vette Amerikaans accent van gastheer Greg Shapiro. Zijn naam is wellicht niet zo bekend, maar de stem van deze Amerikaans-Nederlandse komiek is wereldberoemd dankzij Arjen Lubachs hitvideo ‘The Netherlands Second’.

Daarna hebben ook de drie finalisten binnen no time de lachers op hun hand. De zaal heeft het duidelijk naar zijn zin. Diepzinnige overpeinzingen worden afgewisseld met platte grappen. Van der Hoeven ergert zich aan de oppervlakkigheid van Fajah Laurens’ killerbody. En de rappende Alpherts heeft trauma’s aan zijn vroegere hockeyteam, waar zijn teamgenoten strootjes trokken om wie er in de middelmatige auto van zijn vader moest.

Rukken bij kaarslicht

Van der Vaart brengt het publiek het één en ander bij over theater. Ooit geweten dat Shakespeare’s fameuze personage Romeo pas veertien jaar oud was? ‘Wat weet je als veertienjarig jongetje nou van romantiek? Rukken bij kaarslicht?’ merkt hij op. Na zijn bachelor in theaterwetenschappen besloot hij zich op cabaret te richten. Zo te zien een goede keus, want zijn applaus lijkt nog wat heftiger dan dat voor zijn twee voorgangers. ‘Zó goed!’, klinkt het fluisterend.

Na een gastoptreden van Johan Goossens is het tijd voor de prijsuitreiking. Naast de juryprijs zijn er ook publieksprijs en persoonlijkheidsprijs te verdelen. Die laatste is een soort aanmoediging van de jury voor de kandidaat met de meeste groeipotentie. Het applaus voor Van der Vaart bleek een voorbode: hij gaat er met de publieksprijs vandoor. De persoonlijkheidsprijs gaat naar Alpherts. De jury roemt zijn originaliteit en lef om hiphop en rap in zijn stuk te verwerken.

Droom

Grote winnaar van de avond is Daan van der Hoeven. Met ijzersterke typetjes zoals de Marokkaanse buurman met lampenwinkel ‘Islamp’ wist hij de jury te overtuigen. Het is al zijn derde prijs op een cabaretfestival dit jaar. Van der Hoeven: ‘Ik werd echt gek achter de coulissen! Ik ben zo onwijs blij.’ Hoewel hij al is afgestudeerd, mocht hij dankzij een wildcard toch deelnemen aan het festival. Voordat hij begon met cabaret werkte hij op een kantoor, maar hij nam ontslag en besloot zijn droom als cabaretier na te jagen. ‘Ik begon met een workshopje, en nu sta ik hier.’

Alle drie de finalisten dromen van eigen shows in volle zalen zoals deze. En als het aan de jury ligt, kan dat zo maar eens uitkomen. ‘Jullie hebben hier de toekomst van het cabaret gezien. Het niveau was hoog – de jury was het nog nooit zó oneens’, aldus jurylid Ilse Warringa.

Heb je deze aanstormende talenten tijdens het GSCF gemist? Niet getreurd, want de komende tijd gaan de mannen op finalistentoer en kun je in heel Nederland om ze gieren.

11 November 2017 | 14-11-2017, 9:09