Advertentie

Studentenstress in de spotlights

Stress, psychische klachten en zelfs burn-outs en depressies: veel studenten kampen ermee. Toch blijft het lastig om er met anderen over te praten. SOG, Albertus en Vindicat willen daar iets aan doen met een theatervoorstelling.
Door Puck Swarte

De voorstelling heet Time Out en is gemaakt door theatergroep PodiumT, die het stuk ook al opvoerde in onder andere Maastricht, Utrecht en Amsterdam.

Studentenpartij SOG haalde de voorstelling naar Groningen, samen met studentenverenigingen Albertus en Vindicat en de gemeente. ‘Time Out gaat over de druk die studenten voelen om succesvol te zijn, en de toenemende burn-outs en depressies onder studenten’, zegt Loes Visser, die voor SOG in de universiteitsraad zit.

Geen nee zeggen

De voorstelling is vooral bedoeld om de problemen bespreekbaar te maken. Liza de Vos, vice-praeses van Albertus, vindt het belangrijk dat het onderwerp ‘eindelijk eens goed onder de aandacht komt’.

‘Je merkt gewoon dat veel studenten de druk voelen om overal maar aan mee te doen. Niet alleen binnen onze vereniging, maar ook daarbuiten’, zegt De Vos. ‘Het studentenleven is heel leuk en gezellig, maar het kan soms ook de sfeer scheppen dat je nergens nee tegen mag zeggen. Het kan dan lastig worden daarover te praten.’

Volgens De Vos is de stap om professionele hulp te zoeken vaak nog te groot. ‘Juist daarom is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Zodat we niet meer gek opkijken als iemand een stapje terug doet.’

Debat

Time Out is geen gewone voorstelling, maar een ‘interactief theaterdebat’. Visser: ‘Dat betekent dat er tijdens de voorstelling ook vragen aan de studenten zullen worden gesteld.’ Op de Facebookpagina van Time Out staat een stelling om alvast over na te denken: ‘Als student is het normaal om regelmatig gestrest te zijn’. ‘Zulke onderwerpen worden met het publiek besproken’, zegt Visser.

Na afloop is er een borrel, die een belangrijk onderdeel vormt van het programma. ‘Daar kunnen studenten met verschillende mensen in aanraking komen om over het onderwerp na te praten. Zo zijn er studentpsychologen en er zijn verschillende hoekjes ingericht waar mensen vrijblijvend langs kunnen lopen als ze daar behoefte aan hebben’, vertelt Visser.

Time Out vindt plaats op 22 mei in De Oosterpoort. De toegang is gratis voor alle studenten, maar je moet wel op ‘aanwezig’ klikken op de Facebook-pagina van het evenement.

English

16 May 2018 | 16-5-2018, 11:21
Advertentie