Tenure tracker niet meer automatisch hoogleraar

Tenure tracker niet meer automatisch hoogleraar

De universiteit wil dat tenure trackers niet langer automatisch hoogleraar worden. Ze wil een ‘waterhoofd’ voorkomen, waarbij te veel leden van de wetenschappelijke staf hoogleraar zijn.
11 december om 17:12 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2020
om 15:52 uur.
december 11 at 17:12 PM.
Last modified on december 15, 2020
at 15:52 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

11 december om 17:12 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2020
om 15:52 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

december 11 at 17:12 PM.
Last modified on december 15, 2020
at 15:52 PM.

Wetenschappelijke staf die nu binnenkomt als universitair docent op een tenure track, wordt altijd hoogleraar. Wel moet die dan voldoen aan vooraf gestelde eisen omtrent publicaties en het binnenhalen van subsidies.

Ooit leek dat een prima systeem, toen de universiteit vrijwel alleen reguliere leerstoelen bezat en er pas ruimte kwam voor vers bloed als een zittende hoogleraar overleed of met pensioen ging. Maar intussen heeft dat ongewenste gevolgen: er zijn nu wel erg veel hoogleraren.

Leiden

Bovendien is niet elke prof een goede leidinggevende. ‘Niet iedereen heeft de capaciteiten om een groep te leiden’, zei rector Cisca Wijmenga vorige week al in de u-raadscommissie. ‘Je hebt niet alleen hard skills nodig, maar ook soft skills. Daar zien we uitwassen van die we niet willen hebben.’

Er moet dus meer maatwerk komen. Nu is er alleen een research track, maar het college van bestuur ziet ook tracks voor zich op het gebied van onderwijs, impact, leiderschap en – in het geval van het UMCG – klinisch werk.

De Faculty of Science and Engineering en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde willen daarom pilots starten met tenure tracks die kunnen stoppen bij de rang van universitair hoofddocent (uhd).

Kritiek

Toch is er ook kritiek. Simon van der Pol van de Personeelsfractie in de universiteitsraad vreest voor een nieuw plafond waar jonge onderzoekers niet meer doorheen komen. Lorenzo Squintani van de Wetenschapsfractie stelt dat de nieuwe plannen weinig zullen helpen.

De mensen met onvoldoende leiderschapscapaciteiten zíjn al hoogleraar geworden, denkt Squintani. ‘De onbalans is al gecreëerd. Bepaalde faculteiten hebben geen ruimte meer om personeel door te laten stromen naar hogere functies.’

Wijmenga erkent het probleem, maar vindt toch dat er kritischer gekeken moet worden naar hoogleraarsbenoemingen. Ze hoopt dat meer faculteiten FSE en FEB volgen. ‘Er zijn al meer faculteiten die zeggen: we willen ook wel dit soort pilots uitrollen.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties