Surveillance-software tijdens online tentamen is wel wat eng

Surveillance-software tijdens tentamen is wel wat eng

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: Universiteit Leiden houdt proeftentamen met surveillance-software.
Samengesteld door Rob Siebelink
10 april om 12:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 10 at 12:15 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Verkiezingen Universiteit Twente maand later

Op de RUG is het nog niet duidelijk, maar de verkiezingen voor de  universiteitsraad op de Universiteit Twente (UT) worden verplaatst van eind mei naar eind juni. Het lukt de partijen vanwege de coronacrisis nu niet om genoeg nieuwe mensen te vinden. Kandidaten kunnen zich vanaf nu tot 1 juni verkiesbaar stellen, de verkiezingen zijn dan drie weken later.

Op de UT kan worden gekozen voor negen personeelsleden en negen studenten. De deadline voor de kandidaatstelling verliep deze week en toen bleek dat de partijen hun lijsten niet tijdig gevuld krijgen.

‘Het probleem is tweeledig: je kunt nu niet langslopen bij mensen om ze te enthousiasmeren én een deel van de mensen zit in een ontzettend hectische tijd’, vertelt raadsvoorzitter Herbert Wormeester in het universiteitsblad U-Today. ‘Dat maakt het vinden van kandidaten allesbehalve gemakkelijk.’

Software kijkt in Leiden mee tijdens tentamen

Studenten van de Universiteit Leiden maken zich zorgen over hun privacy als zij straks online tentamens moeten maken. Een van de methodes om dat te doen is met online proctoring, waarbij surveillance-software studenten thuis in de gaten houdt.

Studenten maakten vorige week een proeftentamen met ProctorExam, een programma dat de Universiteit Leiden heeft aangeschaft om online toetsen mee af te nemen. De surveillance-software krijgt daarbij toegang tot de webcam en het computerscherm van alle deelnemers om ze in de gaten kunnen houden.

‘Best wel een apart gevoel’, zegt een student die zo’n proeftentamen deed in het Leidse universiteitsblad Mare, ‘Er wordt continu gemonitord wat je aan het doen bent; je hebt het idee dat er de hele tijd met je wordt meegekeken.’

Hij en zijn medestudenten maken zich zorgen om hun privacy. ‘Ik heb geen idee van wat er met de beelden gebeurt. Het was me ook niet duidelijk of er live iemand meekeek, of achteraf.’

‘Medezeggenschap niet achteraf’

De Universiteitsraad van de Erasmus Universiteit Rotterdam wil dat het college van bestuur de medezeggenschap zo snel mogelijk weer in ere herstelt. Nu worden er beslissingen genomen die achteraf worden voorgelegd aan de raad.

‘Achteraf informeren is nu logisch, maar dat kan niet zo blijven’, zegt raadsvoorzitter Hans van den Berg in Erasmus Magazine. Hij begrijpt dat het cvb soms snel moet handelen, maar wil dat er genoeg waarde gehecht wordt aan het belang van medezeggenschap, ook tijdens de coronacrisis.

‘Deze situatie gaat voorlopig niet weg, en we kunnen niet al die tijd in die crisismodus blijven zitten’, zegt Van den Berg, ‘De rol van de Universiteitsraad is ook in crisistijd belangrijk.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties