Advertentie

Subsidie voor onderzoek in Selwerd

De universiteit gaat onderzoek doen naar het voorkomen en verkleinen van sociale verschillen in de Groningse wijk Selwerd. Ze krijgt daar ruim drie ton subsidie voor.
Door Thereza Langeler

De subsidie, 324.820 euro in totaal, is afkomstig van de organisatie ZonMw. ZonMw financiert onderzoek in opdracht van NWO en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De universiteit en de Gemeente Groningen deden samen de aanvraag. ‘Dat is in het kader van ons doel om de gezondste stad van Nederland te worden’, vertelt gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft. De gemeente, de RUG, het UMCG en de Hanzehogeschool doen daar allerlei gezamenlijke projecten voor –het steeds scherpere anti-rookbeleid hoort er bijvoorbeeld ook bij.

Werkt het beleid?

De wijk Selwerd in het noordwesten van de stad krijgt van de gemeente speciale aandacht. Selwerd kampt met grote sociale verschillen wat betreft gezondheid, zegt Van ’t Hooft. ‘En er woont een grote groep mensen waarvan we weten dat het aantal gezonde levensjaren niet erg hoog is. Dus daar kunnen we een groot verschil maken.’

Dus zet de gemeente allerlei projecten op touw in de buurt, van ‘wijkbedrijven’ waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten ideeën uitwisselen, via verduurzaming van de huizen, tot meer groen en ruimte voor fietsers en wandelaars. Maar wordt het daar ook beter van? En zo ja, hoeveel beter?

Dat gaan wetenschappers van de RUG en het UMCG onderzoeken. De komende vier jaar monitoren ze, onder de vlag van de Aletta Jacobs School of Public Health, wat precies het effect is van de projecten in Selwerd.

07 February 2018 |
Advertentie