Studenten mogen niet meer in Rikkers-Lubbershuis wonen

De gemeente Groningen heeft de vergunning ingetrokken voor het zogeheten Rikkers-Lubbershuis. Wat dat voor de bewoners betekent, is nog niet duidelijk.
Door Thereza Langeler en Edward Szekeres

Sinds eind augustus doet Rikkers-Lubbershuis, aan de Heresingel 32-34-36, dienst als tijdelijke studentenhuisvesting. Er wonen 56 studenten van allerlei nationaliteiten. Buren van het pand waren daar vanaf het begin niet blij mee: ze meldden geluidsoverlast, feesten met luide muziek in de tuin tot diep in de nacht, stoepen vol afval en lukraak geparkeerde fietsen.

Wat de buurt het meeste stak, was dat de gemeente eigenlijk helemaal geen vergunning had mogen geven voor studentenhuisvesting aan de Heresingel: het maximumpercentage studentenbewoning was al bereikt. De buren dienden een bezwaarschrift in bij de gemeente en de commissie die het bezwaar de afgelopen weken bestudeerde, heeft de klachten nu gegrond verklaard.

Oplossing

De buurtbewoners voelen zich ‘erg opgelucht’, vertelt Truus van den Brink, die met haar man Ed vlak achter het Rikkers-Lubbershuis woont. ‘Al is het nu wel de vraag wat er precies gaat gebeuren. We weten allemaal hoe moeilijk studentenhuisvesting is in Groningen.’

Tot nader order mogen de studenten er nog blijven, zegt een gemeentewoordvoerder tegen Sikkom. Maar hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk – al hoopt de gemeente dat er ‘op korte termijn’ een oplossing gevonden wordt.

Afwachten

Van den Brink heeft weinig fiducie in die korte termijn. Ze verwacht weinig proactiviteit van pandeigenaar Schove Groep en al helemaal niet van de bewoners. ‘Die hebben nu onderdak, dus tenzij ze al weg wílden, zullen ze vast niet hun best doen om iets anders te vinden.’

De studenten zelf  lazen – zo ging het tot nu toe altijd als er ontwikkelingen waren rond hun huis – over de ingetrokken vergunning via Sikkom; daarvóór had niemand ze iets verteld. ‘Het enige dat we kunnen doen is afwachten of StudentStay (het bedrijf dat het pand exploiteert, red.) ons iets vertelt, of de gemeente’, reageert student Oliver Horstmann. ‘En hopen dat de bureaucratische molen langzaam draait.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties