Advertentie

Studenten tonen ‘hun Groningen’

Geen Groningen zonder studenten, ook op Koningsdag. Dus is ‘het studentenleven’ officieel onderdeel van het Koningsdagprogramma in Groningen.
Door Thereza Langeler

Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de koning René Paas maakten vanmorgen de route bekend die Willem-Alexander, Máxima en consorten zullen volgen. Ze beginnen op het Prinsenhof en eindigen twee uur later op de Vismarkt, via onder meer de Martinikerk, de Grote Markt en het Academiegebouw.

Op hun wandeling ontmoeten de koning en de koningin een aantal sidekicks: ‘Iconische Groningers die hún Groningen laten zien’, vertelt Den Oudsten. ‘We willen Groningen laten zien zoals de Groningers het zelf zien. Hoe wonen, leven en werken mensen hier?’

‘Hoe studeren mensen hier’ hoort daar natuurlijk ook bij, in een stad die voor eenderde uit studenten bestaat. Daarom is één van de sidekicks op de route zelf student: Lieke Knip, de voorzitter van het KEI-bestuur.

Het gras van het Noorderplantsoen

‘Zij laat de verschillende onderwijsinstellingen zien die we in Groningen hebben en het studentenleven’, vertelt projectleider Kees van der Helm. Het is de bedoeling dat er ‘een grote, gevarieerde groep studenten’ op het Broerplein aanwezig is.

Daarvoor is de organisatie in gesprek met studentenverenigingskoepel Contractus, zegt Van der Helm. ‘We merken vanuit verenigingen dat er ontzettend veel animo is om iets bij te dragen aan Koningsdag. Het leeft.’ Verder is er op het Broerplein een mini-college ‘over een actueel onderwerp’. Wat dat onderwerp wordt en wie het college gaat verzorgen, is nog niet bekend.

Hoe dan ook krijgt het hoofdstuk ‘studentenleven’ een mooie afsluiter: een groot studentenkoor brengt Het gras van het Noorderplantsoen ten gehore, begeleid door accordeonist Gertie Bruin uit Bedum. Als het koninklijk bezoek daar geen traantje bij wegpinkt, weten wij het ook niet meer.

12 March 2018 | 12-3-2018, 16:28
Advertentie