Studenten betalen te veel huur

Bijna drie kwart van de studenten (73 procent) betaalt te veel huur, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
Door Peter Keizer

Gemiddeld betalen studenten 55 euro per maand te veel huur voor hun kamer. In Amsterdam en Utrecht loopt het bedrag zelfs op tot 100 euro, aldus de vakbond.

De studentenvakbond wil dat gemeenten en de Tweede Kamer ingrijpen en huisjesmelkers aanpakt. ‘Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden’, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. In 2015 betaalde 74 procent van de studenten te veel huur. In 2016 was dat 73 procent.

Puntensysteem

De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Verhuurders lappen die regel massaal aan hun laars, concludeert de vakbond. ‘De student is jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur’, aldus de LSVb. Vooral particuliere huisbazen vragen te veel. Maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels, meldt de vakbond.

Studenten die klagen over de hoge huurprijs worden vaak geïntimideerd door de verhuurders, zegt Berkhout. ‘Verhuurders houden zich niet aan de regels en studenten moeten het zelf maar uitzoeken. Dat is een volstrekt oneerlijke situatie waar gemeenten en de landelijke politiek onmiddellijk iets aan moeten doen’, reageert hij.

UPDATE 11 mei:

Branchevereniging Vastgoed Belang noemt het rapport van de LSVb ‘tendentieus, niet representatief en zwaar overtrokken’. Volgens de branchevereniging zijn studenten bereid om meer voor een kamer te betalen dan het ‘volstrekt vermaledijde puntenstelsel voor kamers’ voorschrijft.

‘Dat heeft mogelijk alles te maken met het feit dat studenten over het algemeen het liefst in de centra van studentensteden willen wonen en ook bereid zijn daar iets meer voor te betalen dan voor een kamer in een buitenwijk. Vanuit het oogpunt van leefbaarheid rantsoeneren veel studentensteden de mogelijkheid om panden in de binnensteden te exploiteren als studentenpand. Dat creëert schaarste en maakt dat panden op gewilde locaties kostbaar zijn.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties