Student knutselt exoskelet in elkaar – kosten: 100 euro

Student biomedische techologie Sander Hekkelman heeft een exoskelet ontworpen voor mensen die weinig kracht in hun handen hebben. En dat kun je thuis zelf in elkaar knutselen.
Door Mella Fuchs

Het exoskelet dat student biomedische techniek Sander Hekkelman heeft gemaakt, is bedoeld voor mensen die na een beroerte weer revalideren. Het prototype werkt nog maar voor één vinger, maar dat is gemakkelijk uit te breiden, zegt Sander. Er zit een sensor in de vingertop, die meet hoeveel kracht de vinger uitoefent. Als dat boven een bepaalde grens komt, gaat het apparaat ervan uit dat de patiënt nog meer kracht wil zetten, en doet de motor in de handschoen er nog een schepje bovenop.

Sander maakte het apparaat voor zijn honours masterprogramma High Tech Systems and Materials. De opdracht was om iets te maken dat aansloot bij de tentoonstelling Beyond the Lab, in het Universiteitsmuseum. De tentoonstelling richt zich op doe-het-zelfwetenschap.

Het exoskelet van Sander is te printen met een 3D-printer, maar omdat niet iedereen een 3D-printer in huis heeft, bedacht hij ook andere manieren om het apparaat te maken. Zelf knutselde hij het in elkaar met twee oude handschoenen en stukjes karton, maar hout of stevige soorten schuim zijn volgens hem ook mogelijk. Materialen waar de gemiddelde doe-het-zelver gemakkelijk aan kan komen dus.

100 euro

De motor, een computertje en de sensor moeten wel los gekocht worden, maar het idee is dat de bouwtekeningen, de computercode (Arduino) en een uitleg gratis online zijn te verkrijgen. De totale kosten zijn dan ongeveer 100 euro. ‘De Arduino-code moet nog wel gefinetuned worden en het exoskelet moet natuurlijk voor de hele hand gaan werken’, zegt hij. ‘Maar daar heb ikzelf helaas geen tijd meer voor.’

Het maakproces was soms wel wat frustrerend, vertelt Sander. ‘Soms ben je ergens lang mee bezig geweest en denk je echt dat het gaat werken, en dan werkt het nét niet.’ Maar dan is het een kwestie van rustig kijken, nadenken en iets kleins veranderen, net zo lang tot het goed is. ‘Dat hele proces is juist ook het leuke van ontwerpen. Beginnen met een ontwerp, foutjes ontdekken, kleine aanpassingen maken, en uiteindelijk slagen.’

Het project is een voorbeeld van hoe mensen met minimale middelen zelf iets kunnen maken. Doe-het-zelf-ontwerpers, zoals Sander, gebruiken vaak goedkope sensoren en apps en wisselen informatie uit via online platformen.

Zeven van dit soort verhalen zijn nog tot 14 april te zien in Het Groninger Universiteitsmuseum.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties