‘Student is weer de pineut’

De afschaffing van de basisbeurs leidt per saldo niet tot investeringen in het hoger onderwijs, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Dat betekent dat een belofte aan studenten wordt gebroken, stellen zij.
Door Rob Siebelink

De twee studentenorganisaties hebben maandag een brief gestuurd aan VVD, D66, CDA en GroenLinks, de formerende partijen.

De afschaffing van de basisbeurs was voor veel studenten een aanslag op hun portemonnee, stellen zij. ‘Eén lichtpuntje was er echter. De opbrengsten zouden worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs, waarmee het geheel de schijn kreeg van een fair deal. Maar juist deze deal staat nu onder druk. Een politieke woekerpolis dreigt.’

Begroting

ISO en LSVb baseren zich op de meerjarenbegrotingen van de ministeries van Onderwijs Cultuur & Wetenschap en Economische Zaken. Daaruit zou blijken dat zelfs in het meest positieve scenario de bijdrage van het Rijk per universiteitsstudent zal dalen.

In het jaar 2000 bedroeg deze bijdrage 19.900 euro per student per jaar, in 2025 wordt dat 14.300 euro. Voor hogescholen is de daling iets minder sterk, maar ook zij gaan er aantoonbaar niet op vooruit, stellen ISO en LSVb.

ISO-voorzitter Jan Sinnige: ‘We voelen ons belazerd. Er was ons een investering beloofd en nu staan studenten, wederom, met lege handen.’ Volgens voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb wordt er ‘elke keer weer’ bezuinigd op studenten: ‘Van de verhoging van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs. Het is schandalig dat studenten niks terugkrijgen voor deze offers.’

Nobelprijswinnaars

In de brief staat dat ‘Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang’ wil zitten. ‘We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, we moeten nobelprijswinnaars voortbrengen, internationaal het beste studenttalent aantrekken, en ga zo maar verder. Daarmee vergeet de politiek dat al deze verlangens investeringen vereisen. Die blijven uit.’

Daarom benadrukken de studenten in de brief dat het basisbeursgeld in het hoger onderwijs moet blijven én dat extra investeringen nodig zijn. De brief is medeondertekend door allerlei studentenorganisaties, van de koepel van studentenverenigingen tot StudentenSport Nederland.

Sinnige: ‘Volledig studerend Nederland staat achter deze boodschap. Het moet nu afgelopen zijn. Na jaren van bezuinigingen mogen wij niet nog een keer klappen krijgen.’

Update:

De LSVb organiseert op 11 april een protestactie tegen de onderwijsbezuinigingen bij de Hofvijver in Den Haag. Ze openen het Museum van Onderwijsbezuinigingen, waarmee ze in beeld brengen dat er in de afgelopen jaren veel te veel bezuinigd is op onderwijs en studenten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties