Advertentie

‘Misschien hijs ik me in een gele morph suit’

In Groningen zijn ze pas in november, maar in veel andere gemeenten vinden op 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Daan Hooiveld (20), tweedejaars student Nederlands aan de RUG, is voor de lokale partij Gemeentebelangen verkiesbaar in de gemeente Borger-Odoorn.
Door Koen Marée

Ha Daan, hoe ben je in de politiek verzeild geraakt?

‘Anderhalf jaar geleden kreeg mijn opa, die al bij Gemeentebelangen actief was, gezondheidsproblemen. Zijn vader was trouwens de medeoprichter van de partij. Mijn opa vertelde dat ze iemand zochten om in ons dorp Odoornerveen actief te worden. Eerst dacht ik: ‘Kan dat wel, in combinatie met m’n studie?’, maar toen had m’n opa me al ingeschreven.’

En toen kwam je meteen op de kandidatenlijst?

‘Nou, ik werd eerst uitgenodigd voor een gesprek. Pas tijdens dat gesprek kwam ik erachter dat ik de kandidatencommissie voor me had. Toen heb ik gezegd wel ergens onderaan de lijst te willen. Eerst kwam ik op plaats 13, maar later schoof ik door naar plaats 11.’

Is de kans dan wel zo groot dat je in de gemeenteraad komt?

‘Tijdens de vorige verkiezingen hebben we 9 van de 24 zetels gehaald. Als dat dit jaar weer lukt, mogen we weer twee wethouders afleveren en schuif ik automatisch door. Maar bij acht zou ik er zomaar net buiten kunnen vallen. Ik probeer ook veel voorkeursstemmen te scoren, daar voer ik flink campagne voor.’

Bij Jinek zag ik de laatste tijd veel ludieke filmpjes van lokale politieke partijen langskomen. Hoe ziet jullie campagne eruit?

‘We hebben geen filmpje, maar wel een plaatje van onze gele mascotte die we in elke poster rond onze standpunten fotoshoppen. Nee, we hebben geen fysiek exemplaar, al ga ik mezelf misschien nog in een gele morph suit hijsen. Daarnaast verloten we elke week een taart en aankomende zaterdag is het ‘gele zaterdag’, naar de kleur van de partij. Dan gaan we met een gele bus door de gemeente om te flyeren.’

Hoe denk je dat het er in de raad aan toe zal gaan?

‘Ik ben één keer bij de gemeenteraad geweest, toen was er een heftig protest van een actiegroep rond een extra afrit van de N34. Andere raadsleden zeiden wel: het heeft ons twee jaar gekost voordat we helemaal gewend waren aan het raadswerk. Je hebt wel flink wat verantwoordelijkheid. Daarnaast betekent een uitverkiezing ook dat ik de komende vier jaar in de gemeente moet blijven wonen. Als ik naar Groningen zou verhuizen voor mijn studie, mag ik de functie niet meer uitoefenen.’

Wat zou je graag willen veranderen in de gemeente Borger-Odoorn?

‘In de gemeente is niet echt wat voor jongeren, ze krijgen er geen kans om zich te ontwikkelen. Het punt dat ik heb aangedragen is het aanstellen van een jongerenadviseur, die scholieren helpt bij studiekeuzes of jonge ondernemers met het aanvragen van subsidies. Zo zou je kunnen voorkomen dat iedereen wegtrekt, we zijn wel een krimpgemeente.’

Zou je andere jongeren aanraden politiek actief te worden?

‘Ja, het is belangrijk werk en het is jammer dat er weinig interesse is. Gelukkig zit bij Gemeentebelangen ook nog een jongen van negentien en heeft de PvdA in onze gemeente ook twee jongere kandidaten op verkiesbare plaatsen. We willen ook graag een jongerenraad oprichten met mensen tussen de 12 en 30. Die zouden dan de gemeenteraad kunnen adviseren.’

Hoeveel zetels gaan jullie halen?

‘We zetten in op tussen de zeven en negen. Ik ben nu nog niet gespannen, maar dat zal wel gaan komen vanaf het moment dat we ook echt campagne gaan voeren aankomende zaterdag. Zo’n uitslag als vier jaar geleden zou fantastisch zijn. Dan staat de champagne voor ons klaar.’

08 March 2018 | 8-3-2018, 10:45
Advertentie