Strijd tegen p-in-2

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) zegt tientallen studenten weer terug te hebben gekregen bij hun opleiding, nadat die onterecht waren weggestuurd vanwege de omstreden p-in-2-regel.
Door Peter Keizer

Dat is niet zo gemakkelijk, stelt het LSR, want alleen dreigen met de hoogste onderwijsrechter heeft effect. ‘Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden, terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren’, zegt bestuurslid Gabriël van Rosmalen.

Universiteiten maakten jarenlang gebruik van een tweede bindend studieadvies, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Ook de RUG eiste na het bindend studieadvies in het eerste jaar dat studenten hun volledige propedeuse in het tweede jaar haalden.

En dat mag niet, maakte het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) eerder duidelijk. De RUG besloot daarom vorig jaar september na zes jaar de p-in-2-maatregel te schrappen.

Rechtszaak

Het LSR wil een rechtszaak beginnen waarin het schadevergoeding eist van de universiteiten. Ten minste vijftien RUG-studenten hebben zich aangesloten bij de zaak.

Volgens het Rechtsbureau zijn er in totaal honderden studenten onterecht weggestuurd. Universiteiten weigeren hen echter te compenseren, stelt Van Rosmalen. ‘Ontluisterend dat onderwijsinstellingen niet lijken te geven om de rechtspositie van de student.’

Aanvragen van gedupeerde studenten om weer terug te mogen naar hun opleiding, worden door de onderwijsinstelling pertinent geweigerd, zegt hij. ‘Waar we juist verwacht hadden dat onderwijsinstellingen actief gedupeerde studenten zouden benaderen voor een herinschrijving, werden verzoeken van studenten zonder reden afgewezen’, zegt hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties