Stoelen delen in de UB

Studentenpartij SOG deelde deze week kaarten uit waarmee studenten hun studieplek in de Universiteitsbibliotheek kunnen delen. Goed plan, vindt de UB.
Door Peter Keizer en Jasper Wesselink

De UB heeft er een hekel aan, ‘handdoekje leggen’: studenten die hun spullen bij een studieplek leggen en vervolgens uren in de hal of kantine hangen. Een korte pauze mag, maar iedereen die onnodig lang een plek bezet houdt, krijgt op z’n donder. Studentenpartij SOG kwam deze week met een elegantere oplossing.

‘Be fair, share your chair’, staat op de kaart die leden van de studentenpartij bezoekers van de UB in de hand drukten. ‘Studenten zitten vaak van 9 tot 17 uur te studeren. Maar als je even wilt pauzeren of sporten, ben je je plek kwijt. Met deze kaart kunt je die reserveren en andere studenten laten weten dat ze er in de tussentijd gebruik van kunnen maken’, vertelt SOG-fractievoorzitter Evan Clark.

De partij had driehonderd kaarten gedrukt, maar liet er snel nog tweehonderd bijmaken. ‘Het is een denderend succes. We gaan vaker kaarten uitdelen en we willen dat de UB het idee overneemt’, zegt Clark. Helemaal feilloos is het systeem niet. Het gaat uit van de goede bedoelingen van studenten. ‘Het gaat om begrip voor elkaar’, aldus Clark. ‘Op deze manier kunnen we veel efficiënter omgaan met de plekken in de UB.’

Pauze

Het is een goed idee, vindt studente rechten Celeste Herwig (19). Hoewel ze niet weet of het ook zo zal uitpakken. ‘Ik vraag me af of er mensen zijn die maar een uur of twee willen studeren tijdens de tentamentijd, terwijl je even weg bent.’ Ook Marthe Grotenhuis (25), student Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie, vindt het een goed initiatief. ‘Maar veel mensen willen een plek toch voor zichzelf houden, die nemen kort pauze en komen dan weer terug.’

Marjolein Nieboer, directeur van de UB, praat er vrijdag over met SOG. ‘We stellen het zeer op prijs dat de studentenfracties zo actief meedenken in het zoeken naar passende oplossingen voor het ongewenste ‘handdoekje leggen’. In de UB in Utrecht blijkt het ‘share your chair’ te werken’, zegt ze.

Kopie

Helemaal origineel is het ‘Share your chair’ inderdaad niet. Het concept werd vorig jaar bedacht door communicatiebureau Pan Art voor de UB van de universiteit in Rotterdam. ‘We hebben het samen met de UB in Rotterdam bedacht’, vertelt Marcel Panhuis, directeur art & account van het bureau.

‘Door allerlei verbouwingen hadden ze een beperkt aantal plekken voor studenten. Toen hebben we samen iets bedacht waaraan studenten kunnen zien of een plek vrij is, en hoe lang die vrij is. Op die manier willen we de bezetting eerlijk laten verlopen, zonder dat UB-medewerkers als politieagenten moeten optreden.’

SOG heeft de campagne van Pan Art volledig gekopieerd, tot aan het design van de kaart aan toe. ‘We zagen dat het wordt gebruikt in Rotterdam en Utrecht, en wilden het ook hier introduceren. We hoorden het toen we spraken met studenten aan de Erasmus Universiteit’, vertelt Clark.

Panhuis is verrast dat zijn campagne is gekopieerd, maar maakt er geen probleem van. ‘Daar kun je alleen maar trots op zijn. En het is het eigendom van de Erasmus Universiteit. En dat is anders dan een harde commerciële opdrachtgever, die zou meteen op je nek zitten.’

Parkeerkaart

In Rotterdam is de campagne echter al weer aangepast. De kaart bleek in de praktijk bijna nooit te worden ingevuld door studenten. ‘We hebben daarom nu een parkeerkaart, waaraan je kunt draaien om te laten zien hoe lang je weg bent. Bijvoorbeeld als je even gaat lunchen, selecteer je die optie. Een student die de UB binnenwandelt, kan dan de lege plekken scannen en aan de kleur van de parkeerkaarten zien wat er beschikbaar is. Groen is vrij, oranje is tijdelijk vrij en rood is bezet. Het is een leuk concept. We hebben er goeie hoop op dat het werkt.’

De parkeerkaarten worden in Rotterdam eind mei ingevoerd, als de UB daar weer in gebruik wordt genomen. Een dag later is de officiële opening van de UB in Groningen. Of de parkeerkaarten dan ook hier te zien zijn, is nog niet bekend.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties