‘RUG wil instituut in Rome overnemen’

De RUG stelt aftredend rector Elmer Sterken voor als interim-directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). De vertegenwoordigers van de andere vijf aangesloten universiteiten vrezen voor de gevolgen die de aanstelling zal hebben voor het onderzoeksinstituut.
Door Giulia Fabrizi en Rob Siebelink

Zowel scheidend KNIR-directeur Harald Hendrix als de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het instituut heeft grote problemen met de plannen van de RUG, die ze min of meer omschrijven als een coup om ‘Rome’ over te nemen.

NRC Handelsblad meldde dinsdagavond dat het college van bestuur van de RUG bij het KNIR streeft naar ‘50 procent Groningse activiteiten en 50 procent wetenschappelijk onderwijs en onderzoek voor de andere Nederlandse universiteiten’.

Voornaam argument van de universiteit zou zijn dat zij het meest betaalt aan de werkzaamheden die het KNIR verricht. Dat wordt door de WAR en Hendrix betwist.

Voorkeurspositie

Volgens de WAR voert de RUG ‘onduidelijke en onjuiste’ argumenten aan en wil de universiteit op deze manier een voorkeurspositie innemen die ‘uitermate onwenselijk is en praktisch onwerkbaar’.

Zo zou de RUG een groter aandeel krijgen in de programmering van het instituut, wat de andere deelnemende universiteiten tegen de borst stuit. Directeur Harald Hendrix, ook hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, stelt dat ‘het unieke van het KNIR juist is dat het een nationaal instituut is, net als de andere nationale onderzoeksinstituten van bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland’.

Hendrix heeft zijn ongenoegen laten blijken in een brief aan de voorzitter van het NWIB, de nationale koepelorganisatie die buitenlandse instituten beheert. De WAR sluit zich, ook met een brief aan dat bestuur, bij Hendrix aan: ‘Alle alarmbellen moeten gaan rinkelen’, zegt de raad over de plannen van de RUG.

Internationale positie

De RUG zou het KNIR willen gebruiken om de eigen internationale positie te verbeteren, zo klinkt het verwijt. Volgens de strategische notitie denkt de RUG daarbij onder meer aan een wisselleerstoel voor Groningse hoogleraren en een samenwerking met de Italiaanse universiteiten La Sapienza en Roma Tre.

Ook wil ze meer bachelorstudenten kennis laten maken met de mediterrane omgeving, de cultuur en het sociaal-economisch karakter van de stad. De RUG heeft de conceptplannen ook aan het College van Bestuur van de andere universiteiten voorgelegd. De andere universiteiten zouden ermee instemmen, aldus RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

De bij het KNIR betrokken wetenschappers van de andere universiteiten bleken vrijdag tijdens een overlegvergadering niet over de plannen te zijn geraadpleegd, schrijft NRC. Ze lieten tijdens de vergadering hun ongenoegen blijken.

Behalve de ‘overname’ door de RUG, hebben betrokkenen problemen met de manier waarop de Groningse universiteit scheidend rector Elmer Sterken naar voren heeft geschoven zonder de andere universiteiten daarbij te betrekken. Verder verbazen zij zich erover dat diens achtergrond, monetaire economie, niets te maken heeft met de werkzaamheden van het KNIR, dat zich vooral richt op archeologie en (kunst)geschiedenis.

‘Draaiende houden’

De RUG benadrukt in een reactie dat Sterken niet langer dan vier maanden interim zal zijn. Dat zijn achtergrond anders is dan die van het KNIR, speelt geen rol, stelt woordvoerder Bakker. ‘Hij is een ervaren en bekwaam bestuurder. Hij moet in Rome de boel draaiende houden tot er een nieuwe directeur is.’

De RUG ontkent verder dat een al lopende procedure is stopgezet. Die was wel in voorbereiding, maar nog niet gestart. ‘Sterken is benoemd om te voorkomen dat er een gat zou vallen.’

Ook stelt de RUG dat zorgen over het wetenschappelijk karakter van het KNIR ‘onnodig’ zijn. Er is volgens de woordvoerder juist meer ruimte bij het instituut die de universiteit graag wil benutten. ‘En niet alleen voor Groningen, maar voor alle betrokken universiteiten.’

(Dit artikel is na publicatie aangepast. Eerder meldde UKrant dat de betrokken universiteiten vreesden voor de gevolgen van de plannen van de RUG, terwijl dat alleen geldt voor de bij het KNIR betrokken wetenschappers van die universiteiten)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties