RUG-studenten klagen meer

Studenten hebben nog nooit zoveel geklaagd, blijkt uit een rondgang van het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) langs universiteiten en hogescholen. De RUG staat in de top vier van de ‘klachtenranglijst’, maar daar is volgens de universiteit nog wel wat op aan te merken.
Door Peter Keizer

Als studenten het niet eens zijn met een beslissing van hun universiteit, kunnen ze daar een klacht over indienen bij het universiteitsbestuur of het College van Beroep voor de Examens (CBE). En daar wordt flink gebruik van gemaakt, berekende het HOP. In 2015 kwamen er in totaal 2032 klachten binnen bij alle universiteiten, bijna vierhonderd meer dan twee jaar eerder.

Op plek vier in de lijst staat de RUG, met 229 klachten in 2015 – een stijging van 92 ten opzichte van 2013. Alleen bij de Universiteit van Amsterdam is de stijging hoger, daar kwamen er in 2015 136 meer klachten binnen dan twee jaar eerder. In Groningen wordt het meest geklaagd over afwijzingen voor de toelating tot een opleiding, het ongeldig verklaren van een tentamen en het bindend studieadvies, blijkt uit het jaarverslag van de universiteit.

‘Landelijke druk’

‘Een mogelijke verklaring voor het gestegen aantal beroepen is de landelijke druk op studiesucces’, reageert RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘Het is de laatste jaren steeds belangrijker geworden om op tijd je tentamens te halen en studie af te ronden, daarmee is mogelijk ook de noodzaak van een beroep voor studenten toegenomen.’

Maar over de getallen in de ‘klachtenranglijst’ heeft de woordvoerder nog wel wat op te merken. Van de 229 beroepen zijn er namelijk 45 ingetrokken en werden er 69 ongegrond beoordeeld door het CBE. Ook werden 72 beroepen geschikt voordat het tot een officiële uitspraak van de beroepsinstantie kwam. ‘De vraag is of zo’n absoluut cijfer iets zegt, omdat het aantal beroepen vermoedelijk ook in verhouding staat tot het aantal studenten van een instelling’, zegt Buikema.

Maar dat er steeds meer wordt geklaagd is duidelijk, aldus het HOP. En volgens oud-rechter Ben Olivier van onderwijsrechtbank CBHO, die er onlangs voor zorgde dat universiteiten hun p-in-2-regel moesten schrappen, kan er nog een schep bovenop. ‘Ik zeg het nog één keer: als je kijkt naar de hoeveelheid onaangename beslissingen die universiteiten en hogescholen nemen, dienen studenten juist veel te weinig klachten in’, zegt hij tegen het HOP.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties