RUG: 24 miljoen plastic korreltjes aangespoeld op noordelijke kust

Op de stranden van de Waddeneilanden en aan de Groningse kust zijn meer dan 24 miljoen plastic korreltjes uit de containers van de MSC Zoe aangespoeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van de RUG en Natuurmonumenten.
Door Rob Siebelink

Om de omvang en de verspreiding van de korrels in kaart te brengen, ontwikkelden Groningse onderzoekers de webapp Waddenplastic.nl. Op deze manier werden bijna 300 ‘monsterpunten’ verzameld langs de hele noordelijke Nederlandse kustlijn, die ook online in kaart zijn gebracht.

Tjisse van der Heide, verbonden aan de RUG en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ): ‘Hiermee kon iedereen met een smartphone helpen om de plasticvervuiling in kaart te brengen door korrels te tellen in een vlak van 40 bij 40 centimeter. En deze telling dan samen met de locatie via de app door te geven.’

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog werden de hoogste concentraties gevonden, zo’n 268 korrels per vierkante meter, gevolgd door de Groninger kust (253 korrels per vierkante meter) en de stranden van de onbewoonde eilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat (235 korrels).

Doordat Groningen een veel langere kustlijn heeft dan de eilanden, is het totale aantal korrels met meer dan 12,5 miljoen daar het hoogst. Op Schiermonnikoog liggen bijna 5,5 miljoen korrels. Van der Heide schat het totale aantal plastic korrels in het oostelijk Waddengebied op ruim 24 miljoen.

345 containers

Na de containerramp in de nacht van 1 op 2 januari, de MSC Zoe verloor in totaal 345 containers, spoelde veel troep aan op de stranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland en de Friese/Groningse kust.

Grotere spullen konden relatief gemakkelijk en snel opgeruimd worden, maar dat geldt niet voor de vele kleine plastic piepschuim- en HDPE-korrels. Het is onduidelijk hoeveel er totaal in zee zijn gekomen en aangespoeld, en wat de uiteindelijke gevolgen voor natuur en milieu zijn. Het risico bestaat dat dit plastic, zeker als het verder uit elkaar valt, zich steeds verder in de voedselketen ophoopt.

Lastig karwei

Op Schiermonnikoog wordt volgende week begonnen met het opruimen van de korrels. Dat is een lastig karwei en wordt gedaan door het bedrijf BDS, dat daarvoor een maaiklepelzuiger gebruikt. Daarmee worden de meeste korrels langs de vloedlijn opgezogen.

BDS zeeft daarna op het bedrijfsterrein de korrels uit het aanspoelsel om ze gescheiden te kunnen verwerken. De plastic korrels die in het zand liggen of op de kwelder zijn beland, kunnen niet met de maaiklepelzuiger worden verwijderd.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties