RUG praat met ict-reus Huawei

De RUG praat met het Chinese telecombedrijf Huawei over aanleg van het ict-netwerk op de toekomstige campus in Yantai. Helemaal onomstreden is de ict-reus overigens niet.
Door Peter Keizer en Traci White

Vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf hebben de campus in Yantai bezocht, en netwerkspecialisten van de RUG zijn bij het hoofdkantoor van Huawei in Shenzhen geweest om over het ontwerp van de ict-omgeving te praten.

‘Huawei is een grote speler in China en we voeren momenteel gesprekken met hen over samenwerking’, bevestigt Louwarnoud van der Duim namens het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG. Welke rol het Chinese telecombedrijf precies in die samenwerking gaat krijgen, is nog onduidelijk.

 

Volgens een reisverslag dat Van der Duim schreef voor Pictogram, het ict-magazine van de universiteit, heeft de RUG vooral met Huawei gesproken over faciliteiten voor draadloos internet, datacenters, servers en cloud-producten. Huawei, dat een jaaromzet heeft van ruim 60 miljard dollar, is ook geïnteresseerd in wetenschappelijke samenwerking, schrijft Van der Duim. ‘En het creëren van stageplekken voor studenten, dat doen ze al met andere universiteiten. Er komt daarover een afspraak op het juiste niveau.’

Spionage

Het Chinese bedrijf raakte vier jaar geleden in opspraak nadat de Amerikaanse overheid het bedrijf beschuldigde van spionage. Volgens de Amerikanen zou Huawei achterdeurtjes in haar netwerkapparatuur inbouwen voor de Chinese overheid. Daarmee zouden de Chinezen proberen om Amerikanen af te luisteren.

De Amerikaanse overheid vond echter geen bewijzen en Huawei ontkende de spionage. Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek later dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) zelf topmensen van Huawei heeft afgeluisterd en heeft geprobeerd te infiltreren in de servers van het telecombedrijf. Naast Amerika ziet ook Australië het Chinese Huawei als een bedreiging voor de veiligheid.

De RUG wil niet ingaan op die beschuldigingen. ‘Wij zullen aan leveranciers in China dezelfde eisen stellen als aan leveranciers hier in Groningen. Er is geen besluit over samenwerking met Huawei, wel zijn er gesprekken’, laat Van der Duim weten.

Volgens een IT-analist van de Duke Kunshan University, een van de Amerikaanse universiteiten met een campus in China, is hun netwerk geïnstalleerd door staatsbedrijf China Telecom. De UK heeft verschillende campussen van Amerikaanse en Britse universiteiten in China benaderd om ze te vragen welke bedrijven hun netwerken hebben aangelegd.

Kosten

Wat de aanleg van het RUG-netwerk op de campus in China gaat kosten, is volgens Van der Duim nog lastig in te schatten. ‘De vertaling van de Groningse omvang naar de Yantai-omgeving is lastig, en het Chinese prijspeil voor zaken als salarissen en apparatuur wijkt af van het Nederlandse prijspeil. Overigens is het niet zo dat alles in China goedkoper is, een internetverbinding is bijvoorbeeld aanzienlijk duurder.’

Huawei legde eerder het netwerk aan voor de campus van Newcastle University.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties