RUG ontwikkelt app om volle wachtkamer te voorkomen

RUG ontwikkelt app om volle wachtkamer te voorkomen

RUG-onderzoekers ontwikkelen een app die de planning van reguliere poliklinische zorg coronaveilig maakt. De app wordt getest in het Martini Ziekenhuis.
19 mei om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 19 mei 2020
om 14:14 uur.
mei 19 at 14:14 PM.
Last modified on mei 19, 2020
at 14:14 PM.


Giulia Fabrizi

Door Giulia Fabrizi

19 mei om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 19 mei 2020
om 14:14 uur.
Giulia Fabrizi

By Giulia Fabrizi

mei 19 at 14:14 PM.
Last modified on mei 19, 2020
at 14:14 PM.
Giulia Fabrizi

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator
Volledig bio
News coordinator
Full bio

De applicatie is gebaseerd op een wiskundig model en maakt planningen die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk patiënten kunnen worden gezien, terwijl het aantal wachtenden in wachtkamers zo laag mogelijk blijft.

‘Zo starten niet alle afspraken tegelijk, verschuiven pauzes van artsen, worden vrije behandelkamers als wachtruimte gebruikt en wordt er ruimte tussen afspraken aangehouden’, verklaart onderzoeker Michiel uit het Broek. ‘Dat is natuurlijk minder efficiënt voor de artsen, maar het is soms noodzakelijk om te kunnen garanderen dat er niet te veel patiënten tegelijk in de wachtkamer komen.’

Reguliere zorg

Het doel van de applicatie is om planningen te maken die zoveel mogelijk rekening houden met alle coronamaatregelen die het ziekenhuis moet nemen om de reguliere zorg weer te kunnen verhogen. Niet alleen de anderhalve meter wordt meegerekend, maar bijvoorbeeld ook de kans dat een wachtkamer te vol wordt als afspraken uitlopen.

‘In deze situatie wil je ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt’, zegt Justin Drupsteen, manager integraal capaciteitsmanagement van het Martini Ziekenhuis. ‘Om de tool zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk dat patiënten niet te laat komen maar ook niet veel te vroeg. Hoe meer er wordt afgeweken van de afspraaktijd, hoe voller de wachtkamers worden.’

Test

De eerste versie van de planningsapp wordt nu getest bij de polikliniek obstetrie en gynaecologie. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om met een laag aantal afspraken te beginnen, zodat de praktijkervaringen goed kunnen worden getest.

Als dat goed gaat, kan het aantal afspraken via de app worden verhoogd. Als de test in de polikliniek obstetrie en gynaecologie goed verloopt, wil het ziekenhuis de app ook in andere poliklinieken inzetten.

Behalve Uit het Broek werken ook onderzoekers Iris Vis, Kees Jan Roodbergen en Ilke Bakir aan de ontwikkeling van de app. In het vervolgonderzoek willen ze de app uitbreiden, zodat ook rekening kan worden gehouden met onder meer de beschikbaarheid van artsen en de wensen over wat een goed afsprakenschema is.

advertentie