Laatste beving bedreigt veiligheidsgevoel

De aardbeving in Westerwijtwerd van vorige week kwam terwijl bewoners van het aardbevingsgebied zich net iets veiliger voelden.
Door Giulia Fabrizi

Dat stelt onderzoeksproject Gronings Perspectief, waarin RUG-wetenschappers Katherine Stroebe en Tom Postmes sinds 2016 onderzoek doen naar de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van inwoners van alle Groningse gemeenten.

Volgens de onderzoekers voelt 40 tot 50 procent van de mensen met meervoudige schade zich blijvend onveilig door de voortdurende onzekerheid, trage schadeafhandeling en het ontbreken van oplossingen voor hun problemen.

Ontsporen

Hoewel in Groningen volop aan versterkingsoperaties wordt gewerkt, maken die de problemen op korte termijn groter, stellen Stroebe en Postmes. ‘We zien levens ontsporen, doordat mensen jarenlang niet kunnen verhuizen, door financiële zorgen of door ongelijke en oneindige gevechten met instanties’, zegt Stroebe, die voor het onderzoek meermaals een peiling hield onder bijna vierduizend mensen.

Wat vooral voor problemen zorgt, is het feit dat het vaak jaren duurt voor de versterkingsoperaties daadwerkelijk beginnen. In die periode, zeggen de onderzoekers, zijn de bewoners afhankelijk van telkens nieuwe besluitvorming. De aanpak is volgens hen complex, met teveel organisaties en organisatielagen die besluitvorming vertragen.

Stress

‘Steeds meer bewoners gaan kopje onder door stress en extra maatregelen zijn er nog niet’, zegt Stroebe. ‘Het huidig beleid gaat voorbij aan de problemen waar bewoners in de praktijk mee kampen. Het afbouwen van de gaswinning en de versterking zijn oplossingen die misschien over tien jaar effect hebben, maar de problemen van bewoners zijn er nu.’

Beter zou het zijn, menen de onderzoekers, als bewoners meer inbreng in plannen en besluitvorming zouden krijgen. ‘De versterking moet sneller, minder top-down en veel eenvoudiger’, zegt Stroebe.

En, zegt ze, bewoners hebben er juist nu alle baat bij als hun leven om meer draait dan alleen de aardbevingen. Daarom moet worden geinvesteerd in leefbaarheid, verenigingsleven en bewonersinitiatieven.

Onderzoek

Het onderzoek Gronings Perspectief loopt sinds 2016 en bevindt zich nu in de tweede fase. Het project is een samenwerking tussen de RUG, de GGD Groningen en het Sociaal Planbureau Groningen.

De onderzoekers worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met verschillende partijen zoals gemeenten, GGD, Groninger Gasberaad en de Nationaal Coördinator Groningen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties