RUG groeit harder dan ooit [UPDATE]

Meer studenten dan ooit begonnen dit jaar met een opleiding aan de RUG. 7969 eerstejaars schreven zich in. Van hen komen 2944 uit het buitenland.
Door Thereza Langeler

Dinsdag maakte de RUG de definitieve aantallen bekend van studenten die op 1 oktober 2018 ingeschreven waren. Die cijfers bevestigen wat al sinds juni voorspeld wordt: de universiteit heeft met een recordgroei te maken. Er zijn dit jaar 859 meer nieuwe eerstejaars dan in het collegejaar 2017-2018. Het totale aantal studenten loopt dit jaar op tot 31.115; 1367 meer dan vorig jaar, een groei van 4,6 procent.

Dat komt aardig overeen met de stijging van het totaal aantal studenten in Nederland. Dat ligt dit jaar ongeveer 5 procent hoger dan vorig jaar, liet de Vereniging van Universiteiten eind oktober weten. ‘Mogelijk heeft de halvering van het collegegeld voor eerstejaars dit jaar een licht positief effect gehad op de landelijke groei’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Meer internationale studenten

Binnen het totaal is ook het aandeel internationale studenten groter geworden. In 2017 had de RUG 5817 studenten met een andere nationaliteit dan de Nederlandse – 19,6 procent van het totale aantal studenten. Nu zijn dat er 7081: dat is 22,8 procent van het totaal.

Uiteindelijk moet 30 procent van alle RUG-studenten uit andere landen dan Nederland komen. Dat is nodig, verwacht de RUG, om te compenseren voor de vergrijzing waar Nederland zelf mee te maken heeft. Maar het is niet de bedoeling dat het absolute aantal studenten blijft stijgen, benadrukt Bakker: ‘De RUG heeft eerder uitgesproken niet de ambitie te hebben om groter te groeien dan de huidige omvang.’

Numerus fixus

Sommige faculteiten krijgen er dit jaar meer nieuwe studenten bij dan ze aankunnen. Colleges passen bijvoorbeeld niet meer in de eigen zalen en roosteraars zien zich genoodzaakt om tentamens in het weekend en ’s avonds te plannen.

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) heeft met name moeite met de toestroom. Doordat de bachelor psychologie dit collegejaar geen numerus fixus had, schreven zich 514 eerstejaars méér in dan vorig jaar. Ook de Faculty of Science and Engineering (FSE) en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) groeien hard.

Volgend jaar krijgt een aantal van de grote stijgers wel een numerus fixus. Psychologie laat volgend jaar niet meer dan 650 nieuwe eerstejaars toe; bij artificial intelligence (FSE) is 150 het maximum en bij International Business (FEB) mogen volgend jaar maximaal 450 studenten beginnen.

‘Een numerus fixus is een hard middel en je zet het niet zomaar in’, verklaart Bakker. Zolang de onderwijskwaliteit niet in gevaar komt, mag een universiteit niet zomaar een limiet stellen aan het aantal studenten op een opleiding. En wat betreft de instroom van buitenlandse studenten hebben universiteiten helemaal weinig mogelijkheden tot beheersing: ‘Binnen de EU is er immers vrij verkeer van studenten’, zegt Bakker.

Logeerplekjes

Maar studentenbeweging DAG vindt dat de universiteit beter haar best zou moeten doen om groei tegen te gaan – door minder marketingcampagnes te voeren, bijvoorbeeld. ‘We zijn op dit moment bezig om ten koste van alles te groeien’, stelt Koen Marée, die voor DAG in de universiteitsraad zit. ‘Liever zouden we eerst oplossingen zien voor het gebrek aan woon-, college- en studieruimte. Internationale studenten zijn erg welkom, maar verdienen het ook om over waardige woon- en studiefaciliteiten te beschikken.’

Veel internationale studenten hadden de grootste moeite om aan woonruimte in Groningen te komen. De RUG regelde noodopvang voor hen in tenten en op een hotelboot, samen met de gemeente en de Hanzehogeschool. DAG lanceerde een couchsurfinitiatief, waarbij dakloze internationals gekoppeld werden aan studenten of Stadjers die een logeerplekje voor hen hadden.

Vóór 1 oktober vertrokken

Er zijn nog steeds studenten die op die logeerplekjes aangewezen zijn, weet Marée. ‘Toevallig hebben we de afgelopen dagen nog nieuwe aanvragen gehad.’ DAG is ‘ontstemd’ dat de RUG niet bekendmaakt hoeveel studenten zich weliswaar ingeschreven hebben, maar nog vóór 1 oktober weer vertrokken zijn. Het zou zomaar eens kunnen, denkt Marée, dat dat aantal hoger ligt dan anders door het nijpende kamertekort.

‘Ik heb niet die indruk’, reageert Bakker. ‘Er zijn er elk jaar een paar die vanwege huisvesting vertrekken, maar er zijn ook diverse andere redenen. Het collegejaar in Duitsland begint bijvoorbeeld pas op 1 oktober, dus je ziet vaak Duitsers last-minute switchen.’

De cijfers over de uitgeschreven studenten worden opgenomen in de evaluatie van de studentenhuisvesting, die later dit jaar aan de universiteitsraad gestuurd wordt.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties