RUG en bedrijven gaan samen verder

De RUG gaat meer samenwerken met het bedrijfsleven. Een nieuwe ‘dean of industry relations’ moet ervoor zorgen dat industrie en universiteit samen optrekken.
Door Peter Keizer

Dat heeft rector magnificus Elmer Sterken zojuist aangekondigd tijdens zijn speech bij de opening van het academisch jaar. ‘Een goede relatie met de industrie is van groot belang voor de universiteit’, aldus Sterken.

De RUG wil met de aanstelling van Iris Vis, tevens hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, als dean of industry relations de samenwerking met de industrie versterken. ‘Dat kan op verschillende manieren’, aldus Vis. ‘Onderzoekers kunnen voor de uitkomsten van hun fundamentele onderzoek een industriële toepassing zoeken. Of andersom, een vraag vanuit het bedrijfsleven kan als vertrekpunt dienen voor onderzoek door wetenschappers van de RUG. Ook voor het onderwijs zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van professionaliseringstrajecten.’

‘Krachten bundelen’

De RUG werkt al jarenlang samen met de industrie. Zo betaalt Tata Steel jaarlijks studiebeurzen voor studenten, leveren bedrijven als Philips Drachten, Gasunie en Shell honorair hoogleraren, en is Friesland Campina partner in de RUG Campus Fryslân.

Sterken wil die contacten intensiveren. ‘Zowel in het politieke proces als in de dagelijkse praktijk gaan de academische wereld en het bedrijfsleven samenwerken en hun krachten bundelen’, zo zei hij tijdens de opening van het academisch jaar.

Digitale samenleving

De universiteiten willen gezamenlijk werken aan een deltaplan voor de ‘nieuwe digitale samenleving’, zo kondigden ze maandag aan. Nederland moet een proeftuin en gidsland worden op het gebied van mens- en samenlevingsgerichte digitale technologie, menen ze. En daarvoor zijn ‘substantiële extra financiële bijdragen’ aan de kennisinstellingen nodig.

Er moet daarom worden geïnvesteerd in knowledge-based capital (op kennis gebaseerd kapitaal, zoals software, databases, patenten en design, red.), zegt Sterken. ‘Het is inmiddels breed bekend dat investeringen in knowledge-based capital sterk samenhangen met economische groei.’

Volgens Sterken kan de RUG met projecten als LOFAR, Lifelines en Energysens een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de ‘digitale samenleving’. ‘Onze universiteit kan het kloppende hart zijn van zo’n ontwikkeling, voor de stad, voor de regio, voor het land, voor Europa en de wereld.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties