advertentie

 

RUG geeft eerstejaars meer bedenktijd

Eerstejaars schrijven zich vaak vroeg in het jaar uit om een negatief bsa te voorkomen. Dat kan nu maar tot 1 februari – terwijl ze dan vaak nog niet al hun tentamencijfers weten. Vanaf volgend academisch jaar krijgen ze een maand langer de tijd.
Door Eva Meester

Een negatief bindend studieadvies heeft grote gevolgen. Je wordt uitgeschreven van je studie en mag je een jaar later niet opnieuw inschrijven. Er is een manier om dat te voorkomen: jezelf uitschrijven vóór een bepaalde deadline, zodat je universiteit je überhaupt geen bsa meegeeft. Dan kun je het in het nieuwe collegejaar namelijk gewoon weer proberen.

Universiteiten mogen zelf weten welke bsa-deadline ze hanteren. Bij de RUG ligt de deadline nu op 1 februari. Maar dat levert een probleem op. De meeste eerstejaars weten dan nog helemaal niet of ze de benodigde 45 studiepunten kunnen halen.

Te krap

‘We hoorden van onder andere studieadviseurs en studenten dat de deadline van 1 februari te krap is’, zegt Gijs Verhoeff (20) van de Studentenorganisatie Groningen (SOG). Hij zit in de universiteitsraad en in de Universitaire Commissie voor het Onderwijs (UCO). ‘Studieadviseurs hadden het idee dat ze studenten niet meer genoeg konden adviseren en studenten hadden weinig tijd om te beslissen.’

Resultaten van tentamens uit blok twee zijn op 1 februari vaak nog niet bekend. Dat maakt de keuze lastig: schrijf je je uit omdat je een slecht gevoel hebt over je laatste tentamens, of blijf je toch hopen dat je met de hakken over de sloot wél genoeg punten zal halen?

Volgens de studieadviseurs veroorzaakt de deadline stress bij studenten en onnodige druk op medewerkers. Daarom stelden ze voor de deadline te verschuiven naar 1 maart. De UCO en de u-raad vinden het een goed idee. Vanaf volgend collegejaar ligt de bsa-deadline dus een maand later.

Oplossing

‘Een stuk beter’, denkt Hannah Bronsema (18), eerstejaarsstudent rechten. Voor Bronsema is de huidige deadline krap. Ze heeft in de eerste periode een tienpunts- en een vijfpuntsvak niet gehaald.

‘Het tienpuntsvak kan niet meer herkanst worden. Het vak van vijf punten kan ik in januari herkansen. Maar als ik die herkansing niet haal, moet ik de rest van de tentamens van dit jaar allemaal halen om mijn bsa te kunnen halen.’

Waarschijnlijk krijgt Bronsema haar cijfer voor de herkansing pas kort voor 1 februari. Ze heeft dus amper de tijd om te beslissen of ze doorgaat of stopt. ‘Ik wil wel liever mijn cijfer hebben voor ik zoiets bedenk.’

DUO

Waarom moeten eerstejaars dat nu eigenlijk vóór 1 februari bedenken? Dat heeft te maken met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Eerstejaars die hun studiefinanciering voor 1 februari stopzetten, krijgen hun studentenreisproduct en aanvullende beurs als gift.

De RUG wilde voorkomen dat meerdere instanties verschillende deadlines hanteerden. Door de verplaatsing van de bsa-uitschrijfdeadline is dat nu wel zo. Verhoeff benadrukt dat de universiteit duidelijkheid moet scheppen over de verschillende data.

‘Er ontstaat mogelijk een gat van een maand waarin studenten geen studiefinanciering ontvangen als ze besluiten te stoppen’, zegt hij. ‘Hier moeten studenten wel van op de hoogte zijn. Maar dat komt wel goed als de begeleiding van de universiteit goed zit.’

English

20 November 2018 | 20-11-2018, 17:22
advertentie