RUG biedt excuses aan

Het universiteitsbestuur heeft haar excuses aangeboden aan UMCG-medewerkers die in 2015 net voor kerst hun RUG-aanstelling verloren.
Door Peter Keizer

Eind december 2015 werd honderden medewerkers van het academisch ziekenhuis verteld dat ze niet meer bij de universiteit horen. Hoewel velen zich dagelijks bezighouden met het onderwijs aan de RUG, werd hun nulaanstelling opgeheven.

Volgens het universiteitsbestuur was de aanstelling van het niet-wetenschappelijk UMCG-personeel tijdelijk en hield de periode simpelweg op. Maar drieëntwintig UMCG-medewerkers maakten bezwaar en verzochten de RUG de nulaanstelling voort te zetten.

Deze week stuurde de universiteit de bezwaarmakers een brief, waarin het schrijft die verzoeken niet in te willigen. Maar het universiteitsbestuur erkent ook dat de communicatie niet goed verliep.

Excuses

‘We willen onze welgemeende excuses hiervoor aanbieden’, schrijft het universiteitsbestuur in de brief. ‘Rondom de beëindiging van de tijdelijke aanstelling is verwarring ontstaan bij enkele medewerkers die het betrof. Zij hebben moeite met de wijze van communiceren en het feit dat onduidelijk was hoe de besluitvorming invloed zou hebben op hun feitelijke werkzaamheden’, legt RUG-woordvoerder Gernant Deekens uit.

‘Het is niet eerder met ons gecommuniceerd. We hebben ons er niet op kunnen voorbereiden. En daardoor voelt het als een koude douche’, beschreef Ger Alberts van het Onderwijsinstituut (dat al het onderwijs voor de medische faculteit coördineert) de situatie eerder. In de brief schrijft het universiteitsbestuur nu dat het destijds niet voldoende heeft stilgestaan bij de mogelijkheid dat er onduidelijkheid zou kunnen ontstaan over welke gevolgen het vervallen van de nulaanstelling zou hebben voor de medewerkers.

Enkele medewerkers van bewegingswetenschappen kregen dinsdag te horen dat ook hun nulaanstelling komt te vervallen. ‘Ik kreeg dinsdagochtend pas een mail. Maar omdat andere collega’s het al eerder hadden gehoord, kwam het niet als een verrassing’, zegt een van hen.

Toegang

De UMCG-medewerkers staan nu geregistreerd als Overig Extern Personeel (OEP), waardoor ze wel toegang houden tot de voor hun werk benodigde universitaire ict-programma’s. Maar de medewerkers kunnen geen gebruik meer maken van RUG-voorwaarden, zoals de tabletregeling, het recht op RUG-collectiviteitskorting voor de ziektekostenverzekering, en het recht op actief en passief kiesrecht voor de universiteitsraad.

De medewerkers maakten onder meer bezwaar, omdat ze in 2009 een brief hadden gekregen van de Raad van Bestuur van het academisch ziekenhuis. Daarin werd toegezegd dat de onbetaalde aanstelling bij de RUG permanent zou zijn. Het universiteitsbestuur gaat daar in haar brief niet op in. Wel liet de RUG eerder weten dat die brief niet geldig was en verwees naar het UMCG. ‘Volgens ons had die brief niet verstuurd mogen worden. Het UMCG-bestuur gaat niet over aanstellingen bij de RUG’, zei Deekens eerder. Het academisch ziekenhuis wilde niet op de kwestie reageren en verwees de bezwaarmakers op haar beurt weer naar de RUG.

Het wetenschappelijk personeel van het UMCG behoudt wel haar nulaanstelling bij de universiteit, omdat ze anders geen hoogleraar of universitair docent kunnen zijn. Ook zouden hun wetenschappelijke publicaties anders niet meetellen voor de positie van de RUG in rankings.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties