Roeisport onder druk

Het Noord-Willemskanaal dreigt te veranderen in een golfslagbad, het pand van Gyas barst uit zijn voegen en de Hel van het Noorden krijgt maar niet de gewenste vergunning. Roeiverenigingen Gyas, Aegir en De Hunze maken zich grote zorgen.
Door Koen Marée

‘De knokploeg meldt zich’, grapt olympisch roeier Rogier Blink als hij Gyas-voorzitter Paul Janssen voorbijloopt. In totaal bemannen zo’n dertig Gyanen, aangevuld met een tiental Aegir-leden, de publieke tribune in het Groningse stadhuis.

De zorgen bestaan uit drie punten. Allereerst dreigen de kades van het Noord-Willemskanaal, waar zowel de studenten van Gyas als de junioren en senioren van De Hunze gebruik van maken, stalen damwanden te krijgen. ‘Daardoor zou het kanaal veranderen in een golfslagbad. Je kunt het vergelijken met een voetbalwedstrijd die wordt gespeeld op een veld met molshopen’, vertelt Janssen.

Risico

‘De oostzijde is al vervangen door zo’n kade en daar merken we de gevolgen van. Nu wil men ook de westzijde voorzien van zo’n kade. Het zou betekenen dat een 12-jarige beginner op een golfslagbad zou moeten leren te roeien. Als hij omslaat met zijn boot, is er een groot risico voor de veiligheid.’

Ook hekelt Janssen de communicatie met de gemeente, voornamelijk over afspraken rond de verbouwing van de zuidelijke ringweg. ‘We snappen dat die weg er moet komen en dat er een tijdelijke fly-over komt, die vlak langs ons gebouw loopt. Maar we merken dat we vaak onvolledige, of onjuiste informatie krijgen van de gemeente en de aannemer. Vervolgens wijzen die twee partijen naar elkaar. Daarnaast is de huisvesting een probleem: ons pand heeft een capaciteit van 800 man, maar we verwachten dit jaar door te groeien naar meer dan 1200 leden.’

Eensgezind

De Groningse politiek is eensgezind: er moet wat gebeuren. Wethouder Paul de Rook reageert: ‘Voor wat betreft de huisvesting: daar hebben we te laat op gereageerd en dat moet met spoed worden opgepakt. Dit is een reële vraag en daar willen we graag aan meedenken.’ Ook de communicatie over de ringweg kan en moet beter, vindt De Rook.

Het derde punt van zorg betreft de ‘Hel van het Noorden’, een landelijke roeiwedstrijd die jaarlijks door Aegir wordt georganiseerd. Door de groei van de sport hoopte de vereniging enkele jaren terug de aanvangstijd te vervroegen, maar deze werd daarop juist verlaat. ‘We begonnen om half 9 en wilden terug naar 8 uur ’s ochtends, of het spreiden over twee halve dagen. Maar het jaar erop kregen we ineens een vergunning vanaf 9 uur’ vertelt Aegir-voorzitster Lotje Mulder. ‘Het verzoek om de wedstrijd te spreiden over twee halve dagen, werd ook afgewezen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties