Rector: ‘Beurspromovendi krijgen geen fooi’

Korzelige discussie in u-raad

Rector: ‘Beurspromovendi krijgen geen fooi’

De RUG dient definitief een aanvraag in voor 650 nieuwe beurspromovendi. De universiteitsraad schaarde zich donderdag achter de plannen van het college van bestuur, maar tandenknarsend.
12 december om 14:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 12 at 14:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

12 december om 14:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

december 12 at 14:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De u-raad heeft twijfels over de aanvraag zelf, maar ook over de handelwijze van het universiteitsbestuur. Zo zou het cvb in 2015, toen ging het om 850 beurspromovendi, hebben beloofd dat de raad instemmingsrecht zou krijgen bij een nieuwe ronde. Het huidige universiteitsbestuur zegt zich zo’n toezegging niet te herinneren en vindt het bovendien niet nodig.

Dat leidde tot korzelige discussies waarbij het cvb soms grote woorden nodig had: ‘Als jullie mij niet geloven, hebben we hier een ander probleem’ (rector Cisca Wijmenga) en ‘De toekomst van de RUG staat op het spel’ (cvb-voorzitter Jouke de Vries).

Oneerlijk

De RUG is, los van een klein aantal op de Erasmus Universiteit Rotterdam, de enige universiteit die in het experiment van beurspromovendi is gestapt. Daarmee komen meer promotieplekken op de universiteit en de studentpromovendi hebben de vrijheid om hun eigen onderzoeksvoorstel te schrijven en ervaring op te doen met lesgeven.

Maar die hebben in toenemende mate moeite met hun situatie. De voordelen die waren beloofd zijn er in de praktijk niet, stellen ze. Verder doen ze hetzelfde werk als werknemerspromovendi, maar ze krijgen een beurs in plaats van salaris (500 euro per maand minder), bouwen geen pensioen op en hebben geen recht op vakantiegeld.

Manifest

Vorige week brachten ze een manifest uit, waarin ze eisen dat ze dezelfde rechten krijgen als ‘gewone’ promovendi. Het manifest is inmiddels honderden keren ondertekend. Collega-beurspromovendi van het UMCG lieten woensdag weten dat zij naar de rechter willen stappen als ze niet worden gecompenseerd.

Een groot deel van de universiteitsraad heeft begrip voor het protest van de studentpromovendi. Als er inhoudelijk verschil is, kan er ook verschil in betaling zijn, stelde Lorenzo Squintani van de Wetenschapsfractie. ‘Maar dat is er nauwelijks en rechtvaardigt het verschil in betaling niet.’

Het experiment heeft heel goede kanten, vindt Simon van der Pol van de Personeelsfractie. ‘Maar het scheelt een hoop of je beurs- of werknemerpromovendus bent. Dat is niet voor iedereen duidelijk geweest toen ze hun handtekening bij het kruisje zetten.’

Verbetering

Rector Cisca Wijmenga erkent dat en verbeteringen zijn nodig, zei ze. Dat geldt vooral voor de informatievoorziening naar de beurspromovendi zelf, maar ook naar hun begeleiders. ‘Wat kun je wel en niet vragen? Dat is niet altijd duidelijk.’ Ook kunnen beurspromovendi wel degelijk een reiskostenvergoeding krijgen. ‘Maar dat is onvoldoende bekend.’

De universiteitsraad bond in na een schorsing en de toezegging van Wijmenga dat er een plan komt om de positie van beurspromovendi te verbeteren. Dat plan wordt in het voorjaar aan de raad voorgelegd.

Geen fooi

Maar salariëring gelijk trekken zit er niet in, aldus de rector en collegevoorzitter Jouke de Vries. ‘Mensen hebben de keuze om ‘nee’ te zeggen. Als je salaris zo belangrijk vindt, ga dan aan de slag in het bedrijfsleven.’

En die 1800 euro is een mooi bedrag en bepaald geen fooi, stelt Wijmenga. ‘Dat verdient een buschauffeur ook en die moet zijn gezin ervan onderhouden. Laten we het in de juiste context zien. Dit zijn mensen die opgeleid worden, die de vrijheid hebben om naar congressen te gaan. Ze hoeven echt niet elk dubbeltje drie keer om te draaien.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties