Recordaantal internationals

De Nederlandse universiteiten en hogescholen tellen dit studiejaar ruim 112.000 buitenlandse studenten. Dat is het hoogste aantal ooit, concludeert de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs EP-Nuffic.
Door Rob Siebelink

Vooral de RUG laat volgens EP-Nuffic, samen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de laatste jaren een heel sterke groei zien. Tien jaar geleden kwam nog geen 5 procent van de studenten in Groningen (minder dan duizend) van over de grenzen, nu is dat 19 procent (5500). De RUG neem qua absolute aantallen de tweede plaats in op de nationale ranglijst (aangevoerd door Maastricht, met bijna 9000 internationals).

Duitsland op één

Ruim 81.000 buitenlandse studenten, afkomstig uit 164 landen, volgen een volledige studie. De rest komt voor een korter verblijf, bijvoorbeeld voor een uitwisseling met Erasmus+. Van verdringing van Nederlandse studenten, zoals recentelijk wel eens werd verondersteld, lijkt geen sprake, concludeert EP-Nuffic.

De meeste internationals komen uit Duitsland (22.000), gevolgd door China (4300) en Italië (3300). Naar verhouding komen steeds meer buitenlandse studenten van buiten Europa, vooral uit landen als India, Indonesië en Zuid-Korea. Bij de universiteiten zijn de University Colleges het meest internationaal. Daar komt een kleine 40 procent van de studentenpopulatie uit het buitenland.

Wonen en werken

Veel buitenlandse studenten blijven ook na hun studie wonen en werken in Nederland, en dragen zo bij aan innovatie en de Nederlandse kenniseconomie, stelt EP-Nuffic. In 2012 berekende het Centraal Planbureau dat internationals jaarlijks circa 450 miljoen bijdragen aan de staatskas. Nu wordt dat bedrag becijferd op ruim anderhalf miljard euro.

Nederland doet het qua groei van de internationale instroom beter dan andere landen. Het nationale marktaandeel van alle mobiele studenten wereldwijd steeg sinds het studiejaar 2006-2007 met circa 15 procent.

De goede kwaliteit van het Nederlandse onderwijs, het grote aantal Engelstalige opleidingen en de relatief goede betaalbaarheid van de programma’s zijn veelgenoemde redenen om voor Nederland te kiezen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties