Rechten ontlast docenten met extra onderwijspersoneel

Rechten ontlast docenten met extra onderwijspersoneel

De terugkeer naar fysiek onderwijs kan net zo goed extra werk en stress opleveren als de omslag naar online onderwijs, waarschuwt rechtendecaan Wilbert Kolkman. Het faculteitsbestuur trekt daarom 20 fte aan extra onderwijspersoneel aan.
4 mei om 13:21 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 13:21 uur.
mei 4 at 13:21 PM.
Last modified on mei 4, 2021
at 13:21 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

4 mei om 13:21 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 13:21 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

mei 4 at 13:21 PM.
Last modified on mei 4, 2021
at 13:21 PM.

De rechtenfaculteit heeft straks grote aantallen nieuwe studenten te verstouwen. Zo gaat het vak burgerlijk recht 1 bijvoorbeeld van 500 naar 700 studenten. Het is nog afwachten hoeveel het er daadwerkelijk worden, zegt Kolkman, ‘maar de verwachting is wel dat het een flink aantal is’.

Domino-effect

En docenten hebben het al zwaar, blijkt uit een nieuw onderzoek onder RUG-medewerkers over thuiswerken. Tegen de 60 procent van de deelnemers ervaart een hogere werkdruk dan voor corona. Nog eens 60 procent geeft aan het nu mentaal zwaarder te hebben.

Kolkman vreest daarom dat de toch al overwerkte docenten bij een nieuwe omslag helemaal onderuit gaan. En dat daardoor ook andere docenten, wanneer die het werk van hun overwerkte collega’s erbij krijgen, als dominosteentjes omvallen. ‘Voor sommigen zal het zijn: gelukkig, terug naar normaal. Maar voor anderen is het wéér een verandering en wellicht een verzwaring.’

De decaan is dan ook blij dat in de uiteindelijke versie van het plan Ruggesteun, dat vorige week is aangenomen in de universiteitsraad, de innovatie naar achter is geschoven. 

Student-stafratio

‘Want we kunnen wel zeggen: deel alles maar op in kleine groepen, maar dat gaat niet met een student-stafratio van bijna 50.’ Oftewel: per vijftig studenten is er nu één docent. 

Om de verhouding volgend jaar enigszins op peil te houden, zet de faculteit in op 20 extra fte voor onderwijspersoneel. Dat wordt deels betaald met het geld dat de nieuwe studenten meebrengen en vanuit het steunplan Ruggesteun. 

Deels wordt het ook gefinancierd met eigen middelen van de faculteit. Het gaat daarbij om geld dat vorig jaar overbleef, omdat door corona allerlei dingen niet doorgingen. ‘Uiteindelijk denk ik dat de student-stafratio iets beter wordt’, zegt Kolkman.

Capaciteit

Is er wel genoeg plek voor al die nieuwe mensen? Nou nee. En zeker niet niet als alles weer on campus gaat. Het faculteitsbestuur heeft dan ook een brief gestuurd naar de roosteraars, met de vraag om meer ruimte. 

Kolkman houdt er echter rekening mee dat de faculteit water bij de wijn zal moeten doen, waarschuwde hij de faculteitsraad, door bijvoorbeeld minder studenten binnen te laten en hen online mee te laten doen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties