Rechten: slimme aanpak online tentamens

Faculteit wil uitgaan van vertrouwen

Rechten kiest voor slimme aanpak online tentamens

Om fraude te voorkomen, kiest rechten niet voor toezichtsoftware tijdens een online tentamen, maar voor een reeks eenvoudige en slimme maatregelen. ‘We geven studenten veel vertrouwen’, zegt decaan Jan Berend Wezeman.
24 april om 9:46 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 24 at 9:46 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

24 april om 9:46 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

april 24 at 9:46 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

Alle tentamens van grote vakken bij rechten worden openboektentamens. Het gaat om vakken met meer dan 75 deelnemers. Die waren vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Omzetten naar mondelinge tentamens of papers, zoals met kleinere vakken gebeurt, levert voor de grote vakken te veel werk op.

Dat werd duidelijk in de vergadering van de faculteitsraad afgelopen donderdag. De faculteit kiest daarmee niet voor tentamens waarin met zogeheten proctorsoftware wordt gewerkt, software die studenten in de gaten houdt om fraude te voorkomen. ‘Dat is misschien iets wat in de toekomst hier en daar zal gaan gebeuren’, zegt decaan Wezeman. ‘Maar daar zijn wij op dit moment zeker niet aan toe.’

Vertrouwen

‘Uitgangspunt is een hoog vertrouwen’, zegt Wezeman. ‘Ook in studenten. Maar je hoeft UKrant maar te lezen: er bestaat zoiets als tentamenfraude.’ Hij doelt daarmee op het onderzoek dat nu loopt bij psychologie. De faculteit heeft daarom wel gezorgd voor een aantal antifraudemaatregelen. 

Zo moeten de docenten zorgen dat er geen opzoekvragen in het tentamen staan, maar een stuk of zes ‘casusposities waar je over na kunt denken’, aldus Wezeman. Die casussen worden per student in willekeurige volgorde voorgelegd en als een antwoord eenmaal is doorgestuurd, kan de student niet meer terug. Daardoor kunnen studenten minder makkelijk met elkaar overleggen over vragen.

Telefonisch bereikbaar

Na het tentamen zal de student bovendien nog twee uur telefonisch bereikbaar moeten zijn voor mogelijke extra vragen. Zo’n 5 tot 10 procent van de studenten zal daadwerkelijk gebeld worden. Wezeman: ‘Zodat je als examinator kunt inschatten of Pietje het tentamen ook daadwerkelijk heeft gemaakt en er niet iemand anders achter het toetsenbord zat.’ 

Ook moet alle studenten voor elk tentamen een verklaring tekenen waarmee ze beloven dat ze niet zullen frauderen. ‘We geven veel vertrouwen’, zegt Wezeman. ‘Maar, zeg ik op eigen titel, als het vertrouwen beschaamd wordt, zullen we geen moeite hebben met streng ingrijpen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties