Protonencentrum kan aan de slag

Het UMCG heeft een zorgverzekeraar gevonden die protonentherapie – een bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker – wil vergoeden. Verzekeraars hadden eerder twijfels over de meerwaarde van de behandelwijze.
Door Peter Keizer

Het nieuwe centrum voor protonentherapie, dat nu wordt gebouwd aan de noordkant op het UMCG-terrein, speelt een grote rol in de toekomstplannen van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de RUG. Tijdens de reorganisatie is voor een groot aantal medewerkers plaats gevonden binnen de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen en het nieuwe centrum voor protonentherapie. De toekomst van dat centrum was lange tijd onzeker, maar nu een eerste zorgverzekeraar overstag is, kan de protonentherapie echt worden toegepast.

Het academisch ziekenhuis heeft een overeenkomst gesloten met De Friesland Zorgverzekeraar over de vergoeding van protonentherapie. De Friesland is de eerste verzekeraar die deze, voor Nederland nieuwe, behandelingsmethode contracteert.

Wat is protonentherapie?

Protonentherapie is een nieuwe bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Bestraling vindt plaats met protonen (positief geladen deeltjes) in plaats van met fotonen (elektromagnetische energiegolven), zoals bij de huidige bestralingsbehandeling. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waarbij omliggende gezonde weefsels gespaard worden. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Leer hier meer

Twijfels

De zorgverzekeraars hadden lange tijd twijfels over de meerwaarde van de behandelwijze en weigerden die te vergoeden. De effectiviteit van de therapie is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Daarnaast wordt de bestaande, ‘gewone’ fotonentherapie steeds geavanceerder en maken nieuwe ontwikkelingen het mogelijk om in bestaande radiotherapiecentra protonentherapie toe te passen, zeggen de verzekeraars.

In 2013 gaf minister Schippers van Volksgezondheid naast het UMCG nog drie ziekenhuizen in Maastricht, Delft en Amsterdam een vergunning voor de bouw van een protonencentrum. De verzekeraars waren daar niet blij mee. Eén centrum was genoeg, vonden ze. En vanwege de bezuinigingen die destijds werden doorgevoerd, vonden ze de investeringskosten van 350 miljoen euro voor de vier centra te hoog.

Patiënten

Ook zijn er volgens de verzekeraars minder patiënten die protonentherapie nodig hebben dan de minister zegt. Schippers gaat er op basis van een onderzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vanuit dat er 2200 patiënten per jaar zijn. Maar volgens de zorgverzekeraars zijn er jaarlijks maar zestig kankerpatiënten die naar het buitenland gaan om protonentherapie te ondergaan. De verzekeraars wilden daarom met maar één centrum in zee gaan, maar de Autoriteit Consument & Markt keurde dat af.

Het UMCG verwacht nu dat meer zorgverzekeraars binnenkort de protonentherapie in Groningen gaan vergoeden, zo laat het in een persbericht weten. Het academisch ziekenhuis verwacht in december 2017 de eerste patiënten met de nieuwe therapie te kunnen behandelen.

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties