Pintelier in de prijzen

De Pintelier mag zichzelf sinds maandag het een-na-beste café van Nederland noemen. Bij de bekendmaking van de Misset Horeca Café Top 100 2016 eindigden kroegbaas Eric Harder en zijn team op een mooie tweede plaats.
Door Tim Bakker

In een afgeladen Studio 21 in Hilversum leest presentator Eric van Muiswinkel voor uit het lovende juryrapport van het horecavakblad. ‘Hier beleef je bier in optima forma.’ De Pint, voor intimi, is een begrip in Groningen, maar oogst dus ook nationaal lof. Alleen café ‘In de Karkol’ uit Maastricht kreeg meer waardering van de jury. Harder: ‘Ach, vriend Bart, hij heeft het echt verdiend! Toen we het podium opliepen wist ik al dat hij zou winnen, dus ik heb mijn collega eerst gefeliciteerd, zoals het hoort.’

‘Zet je glas maar neer’

Dat hij zo hoog zou eindigen, had hij niet verwacht. ‘We waren vorig jaar veertiende. De jury was nog een tweede keer langsgekomen, dus we gingen ervan uit dat we bij de top vijf zaten. We zouden dus vijfde worden, dacht ik. Toen de zesde plaats geweest was, zei ik al tegen de rest: “Nou jongens, zet je glas maar vast neer.” Maar we werden niet naar voren geroepen.’

Harder is trots, en vertelt honderduit over de avond, zijn kroeg en zijn visie. Dat was tijdens de uitreiking wel even anders, vertelt barman Martijn Bosch. ‘De vierde plaats werd opgeroepen, en de derde plaats, dat waren we wéér niet. En Eric werd steeds stiller. Toen werden wij en het team van ‘In de Karkol’ naar voren geroepen.’

Hebben ze dan niet heel stiekem gedacht alsnog eerste te worden? ‘Nee’, zegt Harder resoluut. ‘Zij maakten simpelweg meer kans. Dat wij van veertien naar twee zijn gegaan, is het maximale. Voor volgend jaar maken we weer een goede kans, maar ik kom liever tien keer in de top tien dan dat ik één keer de show steel en daarna wegzak.’

Groot compliment

Constant presteren, dat is waar hij met zijn team naar streeft. Het natuurlijke verloop van studerende medewerkers wordt opgevangen door een zestal dat ‘de Harderkern’ genoemd wordt. Off-days bestaan dan ook niet volgens Harder. ‘Achter de bar staan is theater. Al ben je brak van hier tot voorbij Tokio, zodra je begint met werken ben je de ideale schoonzoon. Al voor ik trouwde wist ik hoe dat moest.’

De prijs is volgens de kroegbaas niet alleen een groot compliment voor het team, maar ook voor de stad. ‘We hebben nu het een-na-beste café en de beste koffie van Nederland (Black & Bloom werd in september eerste in de Koffie Top 100, red.) op honderd meter van elkaar zitten. En hier in het centrum heb je ook nog De Toeter (32e op de lijst, red.), de Wolthoorn (54e) en Soestdijk (27e). Ere wie ere toekomt, dat zijn gewoon mooie kroegen.’

Er wordt op de deur geklopt. De buurman van de Uurwerker komt zijn felicitaties en een grote bos bloemen afleveren. Het typeert volgens Harder de gunfactor die er heerst in Groningen. ‘Vannacht zaten de collega’s van Soestdijk al aan de bar te wachten om ons te feliciteren, toen we om half twee terugkwamen uit Hilversum. En ook nu word ik al de hele dag gebeld. Morgen gaat het over Clinton, vandaag over pinten.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties